BP probeert olieveld in Alaska open te houden

9 aug. De Britse oliemaatschappij BP zoekt wegen om haar olieveld in Alaska toch deels open te houden. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming gisteren gezegd. Eind vorige week meldde het bedrijf dat de pijpleidingen her en der onverwacht ernstige roestvorming vertoonden, waarop de leiding besloot de productie van het olieveld bij Prudhoe Bay, het grootste veld in Amerika, stap voor stap helemaal te sluiten. De dagproductie is inmiddels gehalveerd, naar 200.000 vaten olie.

Volgens Robert Malone, die sinds vorige maand de activiteiten van BP in Amerika leidt, was het plan in eerste instantie om de productie helemaal stil te leggen voor herstelwerkzaamheden. Maar de Amerikaanse overheid maakt zich zorgen dat er dan in het land een tekort aan brandstof zal ontstaan, en de prijzen aan de pomp nog verder zullen stijgen. Het olieveld van het Britse olieconcern in Alaska levert 8 procent van de totale Amerikaanse productie.

Volgens de woordvoerder van BP onderzoekt het bedrijf of het westelijke gedeelte van het olieveld, dat 185.000 vaten olie per dag produceert, niet opengehouden kan worden.

Op de termijnbeurs van Londen steeg de prijs van Noordzee-olie vanochtend met 54 dollarcent naar 78,09 dollar. (Reuters)