Amerikaanse vlag verscheurd op Fringe festival

EDINBURGH, 9 aug. Op het Fringe Festival in het Schotse Edinburgh, het grootste theaterfestival ter wereld dat deze week is begonnen, is commotie ontstaan rondom Breasts and Burger. In deze bewerking van een surrealistisch toneelstuk van Apollinaire wordt een Amerikaanse vlag aan stukken gescheurd. De Amerikaanse consul waarschuwt dat de daad de gevoelens van Amerikaanse bezoekers kwetst. Volgens regisseur Richard Franklin is de vrijheid van meningsuiting in het geding. ”Het ernstigste gevolg van de oorlog tegen het terrorisme is het excuus om die vrijheid wettelijk in te perken.” Een Amerikaanse bezoeker zei: ”Blijkbaar is de vlag een geaccepteerd mikpunt in deze linkse omgeving. Ik vraag me af of het bezoedelen van de Koran getolereerd zou worden.” De Fringe is na 1945 ontstaan als randfestival bij het internationale theaterfestival van Edinburgh, maar het heeft inmiddels met 1.800 voorstellingen en meer dan één miljoen bezoekers het hoofdfestival ruim overschaduwd.