Amerikaanse rente blijft onveranderd

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken ziet voor het eerst in twee jaar af van een renteverhoging. Volgens de Federal Reserve koelt de economische groei voldoende af om de inflatiedruk te verlichten.

Fed-voorzitter Ben Bernanke benadrukt dat de beslissing van gisteren geen definitief einde van de renteverhogingen hoeft te betekenen. Als de macro-economische cijfers van de komende weken hiertoe aanleiding geven, verhoogt de Fed de rente alsnog.

Beleggers reageerden enthousiast op de verwachte beslissing om de rente na zeventien verhogingen op rij op 5,25 procent te houden. Toen na bestudering van de Fed-verklaring bleek dat eind september een nieuwe verhoging kan volgen, verloor de beurs alsnog. De Dow Jones sloot 0,4 procent lager, de Nasdaq verloor 0,6 procent.

De Europese beursindexen stonden vandaag rondom het middaguur daarentegen lager. De AEX-index stond om half één vanmiddag op een verlies van 0,3 procent op 449 punten.

Volgens de Federal Reserve is de economische groei afgenomen door „de geleidelijke afkoeling van de huizenmarkt en de vertraagde effecten van de renteverhogingen en energieprijzen”. In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog 5,6 procent. De afgelopen drie maanden was die meer dan gehalveerd.

Ongebruikelijk was dat een van de tien centrale bankiers, Jeffrey Lacker van de Federal Reserve Bank of Richmond, tegenstemde. Hij was als enige voorstander van een verdere verhoging. Niet eerder kreeg Bernanke, die in februari Alan Greenspan opvolgde, een tegenstem. „Het is een geraffineerde pauze”, zegt hoofdeconoom M. Zandi van Moody’s Economy.com. „En de tegenstem maakt duidelijk dat er een verhit debat was.”

Bernanke heeft sinds zijn aantreden met de renteverhogingen de inflatiegroei willen beteugelen. De kerninflatie, waar de beweeglijke voedsel- en energiesector niet in opgenomen zijn, bedroeg het afgelopen kwartaal 5 procent. Bernanke wil dat de Amerikaanse kerninflatie maximaal met 1 à 2 procent groeit.

Sommige economen vrezen dat verdere renteverhogingen de economie te sterk afremmen.