Alleen de prijs is anders

Er is maar één Perry. Maar hoeveel broodheren heeft hij? Investeringsmaatschappij CVC verkoopt Perry Sport aan een collega die ook weer in handen is van een investeringsmaatschappij.

Perry was een raspaard uit de Vendex-stal. Net als Hans Anders. De opticienketen werd eveneens door CVC gekocht en doorverkocht aan collega-investeers.

Het zijn geen incidenten. In de wereld van private equity is de tweede ronde in volle gang: investeerders verkopen hun bedrijven door aan collega-investeerders. Het gebeurde met De Boer Tenten, met graanhandelaar Meneba en vorige maand met Roompot, geen grapje van verveelde investeerders maar de naam van een keurige Zeeuwse exploitant van vakantieparken.

De dynamiek van bedrijvenhandel brengt nieuwe fenomenen. Er zijn inmiddels heuse zwerfbedrijven, op zoek naar wat huiselijke warmte. Drankenfabrikant Bols werd door de investeerders van CVC uit het toenmalige BolsWessanen getild. Daarna vond het onderdak bij Remy Cointreau. ABN Amro Capital haalde Bols weer naar Nederland.

Kabelbedrijf Casema ging van KPN naar France Telecom, en vervolgens naar Carlyle, een Amerikaanse investeringsclub. Zij verkopen het nu door aan Cinven en Warburg Pincus.

Investeerders houden van schoenen. Er ontstaat in Nederland zelfs een verkooproute voor: van grote winkelconglomeraten met een identiteitscrisis via CVC naar detailhandelsketen Macintosh. De winkelformules van Dolcis, Manfield, Invito, en Scapino legden de afgelopen jaren allemaal dit traject af.

Wat volgt? Rendementen uit het verleden hebben een lawine van geld veroorzaakt die ruimte zoekt. Investeerders kopen steeds grotere bedrijven, dat is zeker.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau PEI schat dat durfkapitalisten wereldwijd bijna 300 miljard dollar aan oorlogskas hebben. Eigen geld. Aangezien de investeerders juist veel geld bijlenen om een overname te plegen mag gerust van het vijfvoudige worden uitgegaan bij de taxatie van hun financiële slagkracht.

Wie steeds groter koopt en verkoopt, heeft steeds minder zakenpartners waar hij uit kan kiezen. Heiploeg, uit het Groningse Zoutkamp, heeft alles in zich om een trendsetter te worden. De grootste garnalenleverancier van Europa werd in 2000 door een investeringsconsortium verkocht aan de participatiedivisie van ABN Amro. Investeringsmaatschappij Gilde kocht het weer van ABN Amro.

Triple play bij de durfkapitalisten. De derde ronde kan beginnen.

Jeroen Wester