7 redenen om binnen te blijven

Pas op, mattendragers hebben een broertje dood aan coldnecks Foto www.mulletsgalore.com

1 Site-seeing

Idiote kapsels

www.mulletsgalore.com

Wie kent het matje nog, het kapsel met kort haar aan de voorkant en lange haren in de nek? Vergeet het hippe matje van een jaar of twee geleden en denk terug aan de kapsels van de jaren tachtig. Die authentieke matjes zijn in Nederland uit het straatbeeld verdwenen, maar in de Verenigde Staten blijken er nog altijd fraaie exemplaren rond te lopen. Mulletsgalore.com is een ode aan de mat, waarbij het verkleinwoord achterwege gelaten kan worden. Als ware het bedreigde diersoorten, zijn de matten, mullets in het Engels, gecategoriseerd. Inclusief opvallende kenmerken en habitat. De businessmullet bijvoorbeeld, is vooral te vinden in de buurt van financiële instellingen en stripclubs en valt te typeren als business in the front, party in the back. Alleen dwergen kunnen een midgiemullet dragen en hebben daarmee de hoogste ‘matheid’ per vierkante centimeter. En zo zijn er nog 97 varianten van de mat. De foto’s die de verschillende categorieën illustreren, laten je huilen van het lachen of doen je mond openvallen van verbazing. Een woord van waarschuwing is op zijn plaats: de website www.mulletsgalore.com moet gezien worden als een grote grap. De mattendragers worden stuk voor stuk beschreven als zuipende, vechtende, hardrockende idioten. Mocht je een van hen op straat tegenkomen, pas dan goed op. Volgens de site hebben mattendragers een broertje dood aan coldnecks, mensen zonder mat. (MvdM)

2 serie

The Vicar of Dibley

BBC1, 22.30-23.00u.

Engelse comedyserie met Dawn French (bekend van het duo French en Saunders). In de eerste aflevering van de Vicar of Didley overlijdt de oude predikant van het dorpje Didley op 102-jarige leeftijd. De dorpsgenoten hopen op een jonge, enthousiaste opvolger. Wat ze krijgen is een vrouw. Geraldine Granger (French) nog wel: een chocolade vretende, grapjes makende, oneerbiedige voorganger. Een onwelkome, maar frisse wind.

3 documentaire

Brainiac

Discovery, 21.00-22.00u.

Snelle en onderhoudende serie die wil laten zien dat wetenschap ook leuk kan zijn. „Bereid je voor op veel knallen, ontploffingen en waanzinnige stunts!”, kondigt de serie zichzelf aan. Presentator Richard Hammond en zijn team verzinnen de gekste stunts om, zoals ze zelf zeggen, de wetenschap vooruit te helpen. Brainiac wordt op vrijdag (19.45u.) ook door Veronica uitgezonden, een kortere versie van 35 minuten.

4 film

Antonia

Canvas, 22.15-23.55u.

Meeslepende film van Marleen Gorris die in 1996 een Oscar won. Voor hoofdrolspeelster Willeke van Ammelrooy reden om een kansje te wagen in Hollywood. Onnodig, Antonia was haar mooiste rol. Vanaf haar sterfbed kijkt Antonia terug op haar leven, dat in de film begint als ze met haar dochter terugkeert naar haar dorp. Een familiegeschiedenis door de ogen van drie generaties vrouwen. Mannen komen er minder van af.

5 Drinken

Zelfroerende koffiemok

www.hammacher.com voor 30 euro

In de zomermaanden is het de kunst om vooral niet te veel energie te verspillen. Bij grote hitte kunnen de kleinste bewegingen tenslotte al vermoeiend zijn. De zelfroerende koffiemok is voor mensen die écht helemaal niks meer willen uitvoeren. Onderin de mok zit een kleine propeller, waardoor suiker en melk door de koffie roeren voortaan geheel op de automatische piloot gaat. Daarmee is het branden van vingers aan een gloeiend heet lepeltje verleden tijd. De propeller begint razendsnel te draaien, zodra je op een kleine knop drukt die in het oor van de mok verwerkt zit. Als dat maar goed gaat met die hete koffie... Om te voorkomen dat de koffie met een vaart uit de mok vliegt, is deze voorzien van een dop. Daarmee kan de koffie ook warm gehouden worden als in een thermostaatfles. De zelfroerende mok is gemaakt van roestvrij staal en werkt op twee AA-batterijen. (DH)

Roeren kan zo vermoeiend zijn

6 ding

Bed-dienblad

Te koop op www.giftcompany.nl, kosten: 13,50 euro

Misschien heb je er door de week geen tijd voor, maar in het weekend is het natuurlijk heerlijk om gewekt te worden met een ontbijt op bed. Maar iedere keer dat je geliefde binnenkomt met een dienblad met een glaasje jus, een croissant en een bakje cruesli, voel je al wat komen gaat. Klodders cruesli-yoghurt op het dekbed, vlekken jus d’orange op je hoofdkussen en kruimels tussen de lakens. Om een ontbijt op bed achteraf op te ruimen kost zo veel moeite dat je er niet eens meer aan begint je bedgenoot te verrassen. Met dit dienblad, apart ontworpen voor ontbijt op bed, zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Onder het dienblad zit een zak, gevuld met noten. Deze noten verschuiven mee met de vorm van je benen of andere oneffenheden op het onderliggende oppervlak. Het dienblad blijft dus altijd recht opstaan, hoe wild de ochtend ook wordt. (LvB)

Dienblad voor in bed

7 Verzorgen

Zonnedouche

Sentavi, www.sentavi.com, 4.200 euro excl. btw, excl. installatie

Twee weken Griekenland. Eerst was je best bruin, voor jouw doen dan, maar nu begin je alweer een beetje lichtgeel te kleuren. Tegen oktober zal je normale bleke teint wel weer terug zijn. Zonnebank? Hmm, zo’n mega-tosti-ijzer blijft toch een beetje eng. Voor wie een douche niet eng vindt, is dit de oplossing: douchen en zonnebanken tegelijk. Sentavi bedacht de ‘Sunshower’. Een rechtopstaande, blauwe lichtbak waar UV-stralen uitkomen, voor in de douche. Aan het strand doet de combinatie water en zon het al goed en, inderdaad, onder de zonnedouche bruin je volgens de fabrikant 20 procent sneller. En verbranden? Je moet een UV-beschermende bril dragen onder de douche en, net als voor de zonnebank, geldt er een verantwoorde bruiningstijd, verschillend per huidtype. Wie roodachtig/wit is, mag er niet onder. Alle andere huidtypes wel. (IK)

Douchen en bruinen tegelijk

Met bijdragen van Laura van Baars, David Haakman, Inger Kuin en Mees van der Made