Zwaarste aardschok in Groningen

De provincie Groningen is vanmorgen even na zeven uur getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,5 op de Schaal van Richter. Het is de zwaarste beving die ooit is gemeten in Noord-Nederland.

De beving was voelbaar van Uithuizermeeden tot Haren. Het epicentrum lag bij het plaatsje Huizinge, in de driehoek Stedum-Middelstum-Westeremden, ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Groningen. Bij het KNMI kwamen tientallen telefoontjes binnen, ongeveer 150 mensen vulden de enquête over aardbevingen op de KNMI-site in. De schade lijkt gering. In ongeveer vier gevallen werd melding gemaakt van verergering van scheurvorming in metselwerk.

Het is de zesde beving in drie jaar in de gemeente Loppersum. De aardschokken worden veroorzaakt door gaswinning, aldus het KNMI. Schade kan worden verhaald bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). De NAM had vanmorgen nog geen schadeclaims ontvangen.

De aardbevingen doen zich voor langs bestaande breuken op een diepte van ongeveer drie kilometer, waar gas wordt gewonnen. Er waren de afgelopen 20 jaar ongeveer 450 van deze gasbevingen in Noord-Nederland, waarvan negen met een kracht van boven de 3.0 op de Schaal van Richter. „Mensen meldden dat er hard aan hun bed werd geschud”, aldus hoofd seismologie H. Haak van het KNMI. „Anderen verklaarden dat het voelde alsof een zware vrachtwagen over slecht wegdek denderde.” Volgens Haak blijkt uit berekeningen dat de maximale kracht van gasbevingen in het noorden nooit boven de 3.8 op de Schaal van Richter zal uitkomen. Het aantal bevingen zal evenmin toenemen, stelt hij.

Loco-burgemeester J. Stoel van Loppersum voelde vanmorgen zelf om vijf over zeven een trilling toen hij in bed lag. „Het was een soort gerommel. Ik dacht direct: o, dat is er weer een.” Hij kreeg vanmorgen vijf telefoontjes binnen, waarvan een van een burger die een scheur meldde. R. Groenveld uit Stedum zat vanmorgen in de keuken toen ze „gerommel onder de voeten” hoorde. „Ik vond het eng. Je weet wat het is, maar niet hoe lang dat gedreun duurt.”

Sinds 1959 wordt in Groningen naar aardgas geboord. De eerste bevingen hadden ongeveer 25 jaar later plaats. De zwaarste aardbeving die in Nederland werd gemeten, was in 1992 bij Roermond, met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter.