Wakker Dier hoort niet in het verdomhoekje

In deze krant van 3 augustus werd aandacht besteed aan de rechtszaak van Wakker Dier tegen een smadelijk scheldende veearts. Wakker Dier werd afgelopen jaar al 3 keer door een rechter in het gelijk gesteld nadat mensen en organisaties uit de bio-industrie Wakker Dier eerst probeerden monddood te maken en daarna met laster zwart te maken. Het begon nadat Wakker Dier een jaar geleden een door minister Donner geheim gehouden politierapport over gesjoemel met veevoer openbaar maakte. De productschappen Vee, Vlees en Eieren sleepte de boodschapper van het slechte nieuws voor de rechter die echter stelde dat ” de gesignaleerde misstanden in de veesector een actueel onderwerp zijn van wezenlijk maatschappelijk belang .” en ”uit het feit dat er naar aanleiding van de beschuldiging van Wakker Dier twee debatten in de Tweede Kamer over de kwestie hebben plaatsgevonden blijkt dat Wakker Dier met de beschuldiging is geslaagd in haar doelstelling misstanden onder de aandacht te brengen.” Vrijwel direct daarop eisten pluimveeorganisaties zonder succes een verbod op de campagne `Rem het virus, eet geen kip` waarin Wakker Dier volgens de rechter een op feiten gebaseerde relatie legde van de bio-industrie met de vogelpest.

De Vakbond Pluimveehouders noemde Wakker Dier hierna een `criminele organisatie`. Toen de rechter dit als onzin afserveerde en de kippenboeren herhaling verbood, veranderden ze het woord `crimineel` in `terroristisch` en scholden lustig door. De vraag is dus niet of Wakker Dier een terroristische organisatie is, maar of de veesector het fatsoen en lef heeft om op basis van argumenten te praten over de onverdoofde castratie van biggen, legbatterijen en kalveren die opzettelijk bloedarmoede wordt toegebracht.