VS: noodvoorraden olie wellicht gebruiken

De Amerikaanse overheid overweegt haar noodvoorraden voor olie aan te spreken. Dit in navolging van het nieuws gisteren dat het Britse olieconcern BP zijn grote olieveld in het noorden van Alaska tijdelijk sluit na de ontdekking van ernstig verroeste pijpleidingen. De overheid vreest dat er door de tijdelijke sluiting een tekort zal ontstaan aan ruwe olie en olieproducten in Amerika.

De aantasting van de pijpleidingen is afgelopen maanden aan het licht gekomen. BP gebruikte daarvoor een techniek die het bedrijf door de overheid kreeg opgelegd. Eerder dit jaar kreeg BP in het noorden van Alaska te maken met een grote olielekkage. Onderzoek toonde toen onverwacht ernstig verroeste pijpleidingen aan.

BP heeft gisteren aangegeven dat het 73 procent van de pijpleidingen in het olieveld gaat vervangen. Ook de transportleidingen die de ruwe olie vervoeren naar de Trans Alaska Pipeline, die Alaska van het noorden tot het zuiden doorkruist, worden gedeeltelijk vervangen. Amerika heeft een voorraad opgebouwd van 334 miljoen vaten. Die is de afgelopen vijf jaar niet zo groot geweest.

Olie BP: pagina 13