Voetfout kost Smith medaille

Kogelstoter Rutger Smith zou bij de EK een medaille winnen, was de algemene verwachting. Maar hij werd vierde, omdat de techniek hem al het hele jaar in de steek laat.

Henk Stouwdam

Medailles zijn niet op bestelling te leveren. Zelfs niet door kogelstoter Rutger Smith, die met een worp van 21,62 meter het Nederlands record had verbeterd en de beste jaarprestatie geleverd, maar gisteravond bij de Europese kampioenschappen atletiek in Gotenburg teleurstellend vierde werd.

Waar de atleet het prachtige Ullevi-stadion met de pest in zijn lijf had verlaten, kwam zijn trainer Gert Damkat na een nachtje slapen met de verklaring, dat Smith het hele seizoen met zijn techniek heeft geworsteld. Ook Damkat was teleurgesteld, maar gezien de problemen in de voorbereiding niet echt verbaasd.

Bij kogelstoten gaat het om details. En die kloppen volgens Damkat het hele seizoen al niet. Smiths rechtervoet ‘staat’ niet goed en zijn stootarm trekt hij te ver omhoog om de kracht maximaal aan te kunnen wenden. Dat die foutjes er zijn ingeslopen wijt de trainer aan een slechte seizoensopbouw als gevolg van een knieblessure gedurende de wintermaanden. „Toen we de training hebben hervat, stonden we voor de keus: óf eerst aan de techniek werken óf voluit gaan stoten om zo snel mogelijk in het oude ritme zien terug te keren. We kozen voor het laatste, vertrouwde scenario. En dat blijkt nu een misrekening.”

Voor een leek lijkt de stand van een voet er weinig toe te doen, maar Damkat legt uit dat elke afwijking de ideale lijn van de kogel beïnvloedt. „Als je met de rechtervoet niet precies in het midden uitkomt, kun je geen optimale draai meer met je linkervoet maken, waardoor tijdens de rotatie de benodigde versnelling achterwege blijft. Het gekke is dat Rutger daar nooit last van had. Pas dit jaar is dat technische aspect ontspoord. Het heeft hem het hele seizoen achtervolgd, ook al zou je dat niet zeggen met de beste seizoensprestatie van 21,62 meter. Maar ook toen zag ik al op de tv-beelden, dat zijn rechtervoet nog steeds te ver weg stond. De afstand stelt je evenwel gerust en dan hoop je dat het wel goed komt.”

Maar dat was niet het geval, merkte Damkat al snel tijdens de trainingen. Sterker, als gevolg van de problemen met de stand van zijn voeten had Smith de neiging zijn stootarm op te tillen in plaats van horizontaal te houden. En dat was gisteravond volgens Damkat ook de reden dat het fout ging. „Ik stond weliswaar ver van de ring, maar op het grote scherm in het stadion was vooral bij Rutgers drie laatste stoten duidelijk te zien dat hij technisch de fout inging. Zijn rechtervoet stond veel te ver weg en hij draaide onvoldoende door. Hij roteerde niet in één vloeiende beweging, maar ‘hoekte’ te veel, zoals dat heet.”

Met als gevolg dat Smith de kogel niet over de 21 meter gooide, de barrière die de kogelstoters gisteravond moesten nemen om op het podium te komen. De Nederlandse kampioen kwam tot een worp van 20,73 meter, wat lange tijd goed genoeg voor de bronzen medaille leek te zijn. Maar met zijn zesde en laatste worp maakte de Duitser Ralf Bartels een eind aan zijn miserabel slechte serie en gooide de kogel plotseling over een afstand van 21,13 meter. Daarmee ontnam hij de Wit-Rus Andrej Miknevitsj (21,11 meter) de titel, duwde hij de Deen Joachim Olsen (21,09 meter) van de tweede naar de derde plaats en stootte hij Smith van het podium. En daar had de man die doorj de atletiekunie als een zekere medaillewinnaar werd beschouwd geweldig de pest over in. „Met een bronzen plak was ik tevreden geweest”, zei Smith, die al tijdens de wedstrijd voelde dat hij voor succes deze keer enig geluk nodig had.

Als een van de weinige Nederlandse atleten heeft Smith in Gotenburg de gelegenheid zich te revancheren, omdat hij donderdag (kwalificatie) en zaterdag (finale) ook nog in actie komt bij het discuswerpen. Hoewel Damkat Smith niet in een favorietenrol wil manoeuvreren, stelt het hem gerust dat het bij discuswerpen minder op de technische verfijning aankomt dan bij het kogelstoten.

    • Henk Stouwdam