Verbied snel mobiel bellen in de auto

Als uit een groot aantal buitenlandse onderzoeken blijkt dat niet bellen in de auto meer dan tien verkeersslachtoffers per week kan schelen (NRC Handelsblad, 3 augustus) dan moet je het bellen zo snel mogelijk verbieden. Dan hoef je daar niet eerst nog een onderzoek in Nederland voor af te wachten. Andere landen, zoals Portugal, zijn Nederland trouwens al voorgegaan in een algeheel belverbod.

Controle achteraf van het belgedrag is eenvoudig standaard in te voeren en kan doeltreffend zijn: als de veroorzaker van een ongeval een beller blijkt te zijn en de straffen niet mals zijn, kan daar een preventieve werking van uit gaan. Immers, sinds de overtredingen van de maximumsnelheden met grote regelmaat worden beboet, past de automobilist veel beter op zijn tellen. De immateriële en de materiële schade zijn veel te groot om dit bewezen slechte verkeersgedrag op zijn beloop te laten.

    • Drs. W. Damen