Televisie Voorkeur

In Terzake zomer een reportage over de papaverteelt (foto) en heroïneproductie in Afghanistan. Onder het Talibaanregime werd drugsgebruik met de dood bestraft. Nu is de hoofdstad Kabul vergeven van aan heroïne verslaafde ex-Talibaanstrijders. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de Nederlandse zorgmijders: mensen die niets met zorginstellingen te maken willen hebben of door omstandigheden de weg naar de zorg niet meer kunnen vinden. In Den Haag ontfermt een speciaal team zich over deze mensen. Vaak gaat het om zwervers en daklozen, maar ook gaat het team op zoek naar het verborgen leed achter gesloten gordijnen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor het toenemen van het aantal stroomstoringen in Nederland en een kunstproject over het schilderen van de zee op Ameland. Verder verklaart cabaretier Hans Dorrestijn waarom de Leeuwenstraat in Hilversum de lelijkste plek in Nederland is. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Es geschah auf Teneriffa. Reconstructie van een vliegtuigongeluk op het vakantie-eiland Tenerife in 1977, toen in dichte mist twee volgeboekte jumbojets op elkaar botsten tijdens de start. ZDF, 20.15-21.00u.

The human senses: Hearing & balance. Slot van een drieluik waarin Desmond Morris op zoek gaat naar de essentie van onze zintuiglijke ervaringen. Geluiden hebben een sterk emotioneel effect op de mens. Via de oren komen we bij ons ‘zesde zintuig’, het evenwichtsgevoel. Dat zorgt ervoor dat wij op de aardbol kunnen rondlopen en rechtop blijven staan. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Der Dokumentarfilm: Dieses Jahr in Czernowitz. De bekroonde filmmaker Volker Koepp keert terug naar Czernovitz, de in vergetelheid geraakte stad in het westen van Oekraïne, aan de grens met Roemenië die eens tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk behoorde. ARD, 22.45-0.30u.

Interpol Investigates: The Missing Link. Over hoe het komt dat beruchte misdadigers in sommige landen een toevluchtsoord vinden, en dat er, dankzij een betere samenwerking tussen landen, steeds minder plaatsen zijn om onder te duiken. National Geographic, 23.00-24.00u.

Karels keuze: Die Kinder sind tot. Iedereen was verbijsterd toen bleek dat Danielle Jesse haar twee kinderen van 2 en 3 jaar dagenlang alleen in huis had achtergelaten waardoor ze stierven door door uitdroging. De maakster van de film probeert te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Jesse zit nu in de gevangenis en was bereid aan de documentaire mee te werken. Ned.1, 23.15-0.05u.

informatief

Koppen: Als je tong in de knoop zit. Vanavond een jaar uit het leven van drie jonge stotteraars. Een telefoongesprek, een pizza bestellen, de tijd vragen: het is voor stotteraars een hele opdracht. Wat de oorzaak van stotteren is kan niemand met zekerheid zeggen. Is het genetisch bepaald? Heeft het te maken met een traumatische ervaring? Of is het gewoon pech hebben? België 1, 21.10-22.00u,

Excuse my French. Docusoap waarin Ester Rantzen , Ron Atkinson en Marcus Brigstocke proberen op een afgelegen boerderij in Frankrijk in een maand Frans te leren. Het is de laatste week en als laatste opdracht moeten de studenten hun eigen werk in het Frans doen. Ron geeft commentaar bij een voetbalwedstrijd, Marcus doet stand-up comedy en Esther interviewt een Franse politicus. BBC2, 22.00-23.00u.

37°: Ticken die noch richtig? Over puberende kinderen en gestreste ouders. Samengevat: over het leed dat puberteit heet. ZDF, 22.15-21.00u.

Galileo. In deze uitzending aandacht voor de vraag of Nederland gevaar loopt in relatie tot de dreigende verandering van het klimaat, uitputting van olie- en gasvoorraden, griepvirussen en terrorisme. Presentator Reinier van den Berg bezoekt wetenschappers die zich bezighouden met crisisbeheersing. Ned.1, 22.40-23.15u.

amusement

Denkend aan Showroom. In deze vijfde aflevering kijken Jan Fillekers en Henk van der Horst terug op hoogtepunten uit hun programma in de jaren zeventig en tachtig. Vanavond met herinneringen aan Jan Koller die nooit trouwde omdat vrouwen altijd van alles van je willen. Ook een portret van Kiss Riemvis, eens een grijze huisvrouw die op slag veranderde in een kleurrijk en creatief mens die met haar fantasie het leven het hoofd biedt. Ned.1, 21.00-21.50u.

sport

Atletiek: EK Outdoor Gotenborg. Live verslag, onderbroken door samenvattingen en gesprekken met atleten. Vandaag stonden onder meer de zevenkamp vrouwen, 400 meter vrouwen, de finales 100 meter voor vrouwen en mannen, hoogspringen vrouwen en de finale van de 10.000 meter voor mannen, 20 km snelwandelen mannen en de finale verspringen mannen op het programma. Ned.2, 17.45-18.50u.

Voetbal. Rechtstreeks verslag van het oefenduel tusen Feyenoord en de Engelse landskampioen Chelsea. Het verslag wordt omlijst door een voor- en nabeschouwing. Ned.2, 18.50-21.00u.