Telefoons lichten Madonna bij

Queen of Pop Madonna gaf afgelopen zondag in haar Confessions toernee een concert in de Italiaanse stad Rome. De zeventigduizend fans in het uitverkochte Olympisch stadion namen foto’s van de zangeres en namen het concert op met hun mobiele telefoon.

Tijdens het concert maakte Madonna gebruik van grote schermen waarop ze beelden projecteerde van zichzelf, maar ook van hongerende kinderen in Afrika, paus Benedictus XVI, Adolf Hitler, Tony Blair en George W. Bush.

Voorafgaande aan het optreden had het Vaticaan kritiek geuit op een scène waarin Madonna zich tijdens het nummer Live to Tell laat kruisigen op een groot lichtgevend kruisbeeld. Zij krijgt zelfs een doornkroon op haar hoofd. Het Vaticaan vindt Madonna’s optreden „respectloos, smakeloos, provocerend en dom”, zo liet een woordvoerder op Radio Vaticaan weten.

De paus ging dan ook niet in op haar uitnodiging om het concert bij te wonen.

Madonna liet haar stunt ondanks de protesten gewoon doorgaan, en begeleidde haar kruisiging met beelden van van de paus en de voormalige Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini.

Het Olympisch stadion is drie kilometer verwijderd van het Vaticaan. In Moskou mocht de zangeres niet zo dicht bij de Russisch orthodoxe heiligdommen optreden. Haar concert werd verplaatst van het Rode Plein naar een meer afgelegen locatie. De orthodoxen willen de show zo ver mogelijk verwijderd houden van orthodoxe heiligdommen. (AP)