Stevige buien op komst

De buiigheid gaat de komende dagen alleen maar toenemen. Vooral vrijdag lijkt een dag te worden met stevige regen of onweersbuien waarbij regionaal veel regen kan vallen. Van zonnig en warm zomerweer is voorlopig geen sprake. De veroorzaker van het slechte weer is een lagedrukgebied, dat aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied boven de oceaan naar onze omgeving trekt. Vandaag ligt de kern nog ten noorden van Schotland, vrijdag is het systeem iets ten noorden van de Waddeneilanden aangekomen.

Vanavond valt in het noordoosten nog een bui, verder is het vannacht droog en met enkele opklaringen komt de temperatuur op 11 tot 15 graden uit. Morgen begint de dag, vooral in de oostelijke helft van het land met wat zon. Van het westen uit neemt de bewolking echter toe en volgen enkele buien, de hoeveelheid neerslag blijft beperkt. De westelijke wind draait naar het noordwesten en neemt aan de kust toe tot een windkracht vijf.

Donderdag neemt de buiigheid vooral in het noorden toe, daar vallen enkele stevige buien. In het binnenland valt het met de buien nog mee, er zijn plaatsen waar slechts een of twee exemplaren voorkomen. De wind is westelijk, kracht 3 tot 5 en het wordt met 17 tot 20 graden nog iets frisser. Vrijdag, maar ook in het weekeinde bepalen stevige buien het weerbeeld. Soms valt er veel regen en ook onweer is mogelijk. De temperaturen blijven aan de lage kant en aan zee trekt de wind soms even flink aan.