Spelletjes voor onderweg

Om de reis te verzachten. Zolang ze maar goedkoop zijn, en vooral niet te veel ruimte innemen in je koffer.

1 Ligretto. Fijn spel voor tijdens een lange treinreis. In de auto gaat het moeilijker, want je hebt er een kleine tafel voor nodig. Ligretto (uitgegeven door Rosengarten Verlag, ca. 7 euro) is een kaartspel dat lijkt op het aloude zenuwen, maar is net even spannender. De bedoeling is dat je zo vlug mogelijk kaarten met cijfers aflegt op een stapel. Het is gemakkelijk uit te leggen aan onwillige reisgenoten die niet verzot zijn op spelletjes en, belangrijker, het zal je zeker wakker houden. De winnaar van het kaartspel is namelijk degene met het snelste reactievermogen.2 Boonanza. Bij het kaartspel Boonanza (999 Games, 7 euro) win je door het telen van vreemd uitziende bruine bonen, kidneybonen en tuinbonen. Je krijgt de beste bonen in handen door slim te handelen met je reisgenoten. Dat levert interessante gesprekken op. „Je krijgt die drie blauwe bonen als ik er minstens twee ogenbonen voor terug krijg.” „Hállo, die zijn veel meer waard.” „Nou, dan niet.” Gevaar: te hardnekkig onderhandelen bevordert de sfeer in de coupé niet.3 Lettera. Heb je geen spel bij je, maar wel pen en papier, dan is Lettera een goede optie. Teken ieder op een vel een speelveld van vijf bij vijf lege hokjes. Om de beurt mag je een letter noemen, die alle spelers in hun veld moeten zetten om horizontaal en verticaal woorden te vormen. Je maakt het elkaar moeilijk door lastige medeklinkers (de c, de z, de h) te noemen. Maar kom je met té veel vervelende letters, dan krijg je zelf ook niets meer voor elkaar. Is het hele veld vol, dan tel je de punten. Voor een woord van vijf letters krijg je 20 punten, voor vier letters 10 en voor drie letters 5. Oneindig te herhalen op de achterkant van je ticket, een hoekje van de kaart van Lissabon of op bierviltjes.4 Dierennamen. Heb je helemaal niets bij je, maar wil je tijdens je reis toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Je begint bij de A en noemt om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (die laatste is natuurlijk voer voor een pittige discussie) de eerste speler is die niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een landje in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af.Janna Laeven Ligretto. Fijn spel voor tijdens een lange treinreis. In de auto gaat het moeilijker, want je hebt er een kleine tafel voor nodig. Ligretto (uitgegeven door Rosengarten Verlag, ca. 7 euro) is een kaartspel dat lijkt op het aloude zenuwen, maar is net even spannender. De bedoeling is dat je zo vlug mogelijk kaarten met cijfers aflegt op een stapel. Het is gemakkelijk uit te leggen aan onwillige reisgenoten die niet verzot zijn op spelletjes en, belangrijker, het zal je zeker wakker houden. De winnaar van het kaartspel is namelijk degene met het snelste reactievermogen.

2 Boonanza. Bij het kaartspel Boonanza (999 Games, 7 euro) win je door het telen van vreemd uitziende bruine bonen, kidneybonen en tuinbonen. Je krijgt de beste bonen in handen door slim te handelen met je reisgenoten. Dat levert interessante gesprekken op. „Je krijgt die drie blauwe bonen als ik er minstens twee ogenbonen voor terug krijg.” „Hállo, die zijn veel meer waard.” „Nou, dan niet.” Gevaar: te hardnekkig onderhandelen bevordert de sfeer in de coupé niet.3 Lettera. Heb je geen spel bij je, maar wel pen en papier, dan is Lettera een goede optie. Teken ieder op een vel een speelveld van vijf bij vijf lege hokjes. Om de beurt mag je een letter noemen, die alle spelers in hun veld moeten zetten om horizontaal en verticaal woorden te vormen. Je maakt het elkaar moeilijk door lastige medeklinkers (de c, de z, de h) te noemen. Maar kom je met té veel vervelende letters, dan krijg je zelf ook niets meer voor elkaar. Is het hele veld vol, dan tel je de punten. Voor een woord van vijf letters krijg je 20 punten, voor vier letters 10 en voor drie letters 5. Oneindig te herhalen op de achterkant van je ticket, een hoekje van de kaart van Lissabon of op bierviltjes.4 Dierennamen. Heb je helemaal niets bij je, maar wil je tijdens je reis toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Je begint bij de A en noemt om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (die laatste is natuurlijk voer voor een pittige discussie) de eerste speler is die niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een landje in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af.Janna Laeven Boonanza. Bij het kaartspel Boonanza (999 Games, 7 euro) win je door het telen van vreemd uitziende bruine bonen, kidneybonen en tuinbonen. Je krijgt de beste bonen in handen door slim te handelen met je reisgenoten. Dat levert interessante gesprekken op. „Je krijgt die drie blauwe bonen als ik er minstens twee ogenbonen voor terug krijg.” „Hállo, die zijn veel meer waard.” „Nou, dan niet.” Gevaar: te hardnekkig onderhandelen bevordert de sfeer in de coupé niet.

3 Lettera. Heb je geen spel bij je, maar wel pen en papier, dan is Lettera een goede optie. Teken ieder op een vel een speelveld van vijf bij vijf lege hokjes. Om de beurt mag je een letter noemen, die alle spelers in hun veld moeten zetten om horizontaal en verticaal woorden te vormen. Je maakt het elkaar moeilijk door lastige medeklinkers (de c, de z, de h) te noemen. Maar kom je met té veel vervelende letters, dan krijg je zelf ook niets meer voor elkaar. Is het hele veld vol, dan tel je de punten. Voor een woord van vijf letters krijg je 20 punten, voor vier letters 10 en voor drie letters 5. Oneindig te herhalen op de achterkant van je ticket, een hoekje van de kaart van Lissabon of op bierviltjes.4 Dierennamen. Heb je helemaal niets bij je, maar wil je tijdens je reis toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Je begint bij de A en noemt om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (die laatste is natuurlijk voer voor een pittige discussie) de eerste speler is die niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een landje in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af.Janna Laeven Lettera. Heb je geen spel bij je, maar wel pen en papier, dan is Lettera een goede optie. Teken ieder op een vel een speelveld van vijf bij vijf lege hokjes. Om de beurt mag je een letter noemen, die alle spelers in hun veld moeten zetten om horizontaal en verticaal woorden te vormen. Je maakt het elkaar moeilijk door lastige medeklinkers (de c, de z, de h) te noemen. Maar kom je met té veel vervelende letters, dan krijg je zelf ook niets meer voor elkaar. Is het hele veld vol, dan tel je de punten. Voor een woord van vijf letters krijg je 20 punten, voor vier letters 10 en voor drie letters 5. Oneindig te herhalen op de achterkant van je ticket, een hoekje van de kaart van Lissabon of op bierviltjes.

4 Dierennamen. Heb je helemaal niets bij je, maar wil je tijdens je reis toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Je begint bij de A en noemt om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (die laatste is natuurlijk voer voor een pittige discussie) de eerste speler is die niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een landje in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af.Janna Laeven Dierennamen. Heb je helemaal niets bij je, maar wil je tijdens je reis toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Je begint bij de A en noemt om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (die laatste is natuurlijk voer voor een pittige discussie) de eerste speler is die niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een landje in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af.

    • Janna Laeven