Spelletjes voor onderweg

1 Ligretto Fijn spel voor tijdens een lange treinreis, want je hebt er een kleine tafel voor nodig. Ligretto is een zenuwenspel, waarbij je zo snel mogelijk cijferkaarten moet afleggen op een stapel. Het is goed uit te leggen aan reisgenoten die niet verzot zijn op spelletjes en belangrijker, het zal je zeker wakker houden. De winnaar is namelijk degene met het snelste reactievermogen.

2 Lettera Heb je geen spel bij je, maar wel pen en papier, dan is Lettera een optie. Teken ieder een speelveld van vijf bij vijf lege hokjes. Om de beurt mag je een letter noemen, die alle spelers in hun veld zetten om horizontaal en verticaal woorden te vormen. Je maakt het elkaar moeilijk door lastige medeklinkers (de c, de h, de z) te noemen. Maar kom je met té vervelende letters, dan krijg je zelf ook niets voor elkaar. Is het veld vol, dan tel je de punten. Voor een woord van vijf letters krijg je 20 punten, voor vier letters 10 en voor drie 5. Oneindig te herhalen op de achterkant van de kaart van Lissabon of op bierviltjes.

3 Boonanza Bij het kaartspel Boonanza win je door het telen van vreemd uitziende kidneybonen en tuinbonen. Je krijgt de beste bonen in handen door slim te handelen met je reisgenoten. Dat levert boeiende gesprekken op. „Je krijgt die drie blauwe bonen alleen als ik er minstens twee ogenbonen voor terug krijg.” „Hállo, die zijn veel meer waard.” „Nou, dan niet.” Gevaar: te hardnekkig onderhandelen bevordert de sfeer in de coupé niet.

4 Dierennamen Heb je niets meegenomen, maar wil je toch de tijd doden, dan speel je Dierennamen. Het is oersimpel. Begin bij de A en noem om de beurt een dier met een A op. Wie na Aardworm, Albatros en Amoebe (de laatste is natuurlijk voer voor discussie) als eerste niets meer weet te bedenken, krijgt een strafpunt. Het spel werkt ook met andere categorieën, maar dat is wel tricky. Speel je Topografische Plaatsen en beweert je tegenstander dat Ljoebesististan toch écht een land in de Kaukasus is, dan is de lol er snel af. Janna Laeven

Janna Laeven

    • Janna Laeven