‘Slingerradio bij stroomuitval’

Het begon als een grapje, vertelt burgemeester Ton van Pelt van Oostflakkee. Hadden de mensen hier maar slingerradio’s zoals in Afrika, hoorde hij afgelopen weekeinde iemand lachend zeggen, toen Goeree Overflakkee urenlang zonder stroom zat. Eilandbewoners klaagden dat ze geen informatie konden ontvangen: televisie en radio werkten niet – dus was ook hun ‘rampenzender’ Radio Rijnmond niet te horen. Een slingerradio is op zo’n ogenblik dé oplossing, vindt de burgemeester. Dat is een transistorradio waarvan de accu via een slinger kan worden opgeladen. „Vergelijk het maar met de dynamo van een fiets.”

Van Pelt meent het serieus: „We hebben op Goeree Overflakkee met regelmaat stroomuitval – waarom zouden de bewoners niet zo’n apparaatje aanschaffen? Het is te koop bij de Wereldwinkel, heb ik gehoord.”

Van Pelt beklaagt zich over de liberalisering van de energiemarkt. Volgens hem zijn energieleveranciers geneigd onrendabele investeringen niet te doen. Goeree Overflakkee is met 20.000 aansluitingen in een groot gebied niet echt winstgevend. „Hier ligt veel kabel voor relatief weinig woningen.” „Het bedrijf staat wel open voor onze suggesties”, zegt Van Pelt. „Maar de vraag is alleen of die financieel haalbaar zijn.”

Een dag na de stroomstoring op Goeree Overflakkee hebben gisteravond tienduizenden huizen in Eindhoven en omgeving enkele uren zonder elektriciteit gezeten. Ongeveer 21.000 mensen in de Eindhovense wijk Woensel werden getroffen, maar ook geheel Geldrop en delen van Nuenen en Heeze. De storing was het gevolg van problemen in een transformator, aldus een woordvoerder van energiebedrijf Essent.