Rusland: VN-tekst nu niet acceptabel

Rusland weigert vooralsnog de huidige ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad over Libanon te accepteren omdat deze voor Beiroet „onbruikbaar” is.

De Britse premier Blair zei vanochtend tegen Sky News te hopen dat morgen een – eerste – resolutie in New York kan worden aanvaard. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zei tegelijkertijd in Berlijn dat de Veiligheidsraad het eens leek te zijn. Maar in een vraaggesprek vanuit New York met de Russische tv zei de Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin vanochtend dat het „voor ons duidelijk is dat een dergelijk project dat onbruikbaar is voor de Libanese partij, niet moet worden aanvaard omdat het alleen tot voortzetting van het conflict en geweld leidt”. Rusland heeft vetorecht als permanent lid van de Veiligheidsraad.

Het belangrijkste Libanese bezwaar is dat de huidige Amerikaans-Franse tekst niet voorziet in de Israëlische terugtrekking uit het zuiden van het land. De tekst roept op tot volledige beëindiging van de vijandelijkheden op basis van onmiddellijke stopzetting van alle aanvallen door de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah op Israël en onmiddellijke stopzetting van offensieve militaire operaties door Israël. Voorts eist zij de ontwapening van Hezbollah en de legering van een internationale vredesmacht in Zuid-Libanon (die onderwerp wordt van een tweede resolutie).

Arabische ministers zijn gisteren naar New York vertrokken om vanavond in de Veiligheidsraad comform de wens van Libanon de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen te eisen die zouden moeten worden vervangen door het Libanese leger. Tot deze missie werd gisteren unaniem besloten op een bijeenkomst in Beiroet van 17 Arabische ministers van Buitenlandse Zaken. De Libanese premier, Fouad Siniora, vertelde hun soms in tranen dat de Amerikaans-Franse resolutie weinig zou doen tegen het geweld. „Zij leidt nauwelijks tot een staakt-het-vuren”, zei hij.

President Bush maakte gisteren echter duidelijk dat wat hem betreft het Israëlische leger in Zuid-Libanon moet blijven tot er een internationale vredesmacht is gelegerd die de Libanese regering kan helpen om haar gezag in het gebied te herstellen. „Wat er ook in de VN gebeurt, we moeten geen vacuüm creëren waarin Hezbollah en zijn sponsors meer wapens kunnen binnenvoeren”, zei hij op zijn ranch in Crawford (Texas) waar hij vakantie houdt. „Soms vindt de wereld het aangenaam om de makkelijke weg te nemen om een probleem op te lossen. Onze positie is dat het tijd is om de wortels van het probleem aan te pakken. En een vacuüm creëren is onaanvaardbaar.”

(Reuters, AP)