Ruim 100.000 gedupeerden Ahold gemeld

Het aantal (voormalige) Ahold-aandeelhouders dat zich heeft aangemeld voor een vergoeding van de schade, veroorzaakt door het boekhoudschandaal bij het concern, is gestegen tot meer dan 100.000.

Dat heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisteren bekendgemaakt. De belangenvereniging voor kleine beleggers coördineert de afwikkeling van de schikking van 1,1 miljard dollar (850 miljoen euro) die Ahold eerder overeenkwam met de VEB en een groep Amerikaanse aandeelhouders.

Nooit eerder meldden zich zoveel beleggers in Nederland om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding bij een financieel schandaal. Het aantal beleggers dat na de dramatische beursgang van internetaanbieder World Online via dezelfde VEB gezamenlijk actie voert, bedraagt ruim 10.000.

De beleggersvereniging rekent erop dat het aantal geregistreerde gedupeerden rond de Ahold-zaak nog zal groeien. Tot 18 augustus kunnen (voormalige) aandeelhouders zich aanmelden. Er werden tot nu toe in totaal ruim 197.000 claimformulieren aangevraagd bij de VEB. De vereniging verwacht dat zich uiteindelijk tussen de 120.000 en 130.000 – 60 à 65 procent van de aangevraagde formulieren – gedupeerde beleggers zullen aanmelden. Geïnteresseerde aandeelhouders die toch niet claimen, hebben volgens de VEB te weinig aandelen Ahold (gehad) of hebben zich al in de VS gemeld.

Beleggers die tussen 30 juli 1999 en 24 februari 2003 – de jaren voorafgaande aan de openbaring van het boekhoudschandaal – aandelen Ahold hebben gekocht, kunnen in aanmerking komen voor de schadevergoeding. Beleggers die bij een aandelenuitgifte van Ahold in september 2001 stukken kochten, zullen 30 procent extra vergoeding krijgen.

Halverwege 2007 zal naar verwachting de uiteindelijk uitbetaling plaatsvinden. In de tussentijd is de verwachte vergoeding per aandeel sterk gestegen. Werd november vorig jaar nog gerekend op 1,00 tot 1,30 dollar per aandeel, inmiddels verwacht de VEB dat er 1,51 dollar per aandeel zal worden uitgekeerd. De Amerikaanse dollar is overigens sinds de aankondiging van de schikking ruim 8 procent in waarde gedaald.

Ahold maakte op 23 februari 2003 voor het eerst melding van fouten in de boekhouding. Voormalige leden van de raad van bestuur werden onlangs strafrechtelijk veroordeeld voor valsheid in geschrifte en het oplichten van de accountant.