‘Politie China opent vuur op demonstratie’

In de Chinese provincie Hunan zijn vorige week woensdag ongeveer honderd mensen gedood toen de politie het vuur opende op een menigte demonstranten.

Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo gisteren op basis van berichten uit de Chinese media. Er zouden gevechten hebben plaatsgevonden tussen rond duizend politieagenten en honderden betogers. De media in Hongkong en op het Chinese vasteland geven een verschillende lezing van de gebeurtenissen in het district Xiangyin. Het is niet duidelijk wat de oorzaak was van de betoging en daarop volgende rellen.

Vanuit Hunan zei een woordvoerder van de regeringsgetrouwe provinciale nieuwsafdeling op de Hongkongse radio dat de politie moest voorkomen dat de demonstraties uit de hand liepen. Maar hij „ontkende met klem” dat de politie betogers heeft gedood. Volgens de woordvoerder hadden mensen uit de twee dorpen ruzie gekregen in een nachtclub en had die ruzie zich als een lopend vuurtje verspreid. De politie heeft actie ondernomen om de situatie in de hand te houden.

In de Apple Daily, een krant in Hongkong, zei een Chinese mensenrechtenactivist dat een menigte demonstreerde tegen het bestuur van de stad Yueyang. Toen de menigte zich niet uiteen liet drijven, opende de politie het vuur en doodde ongeveer honderd mensen, zei hij.

De Apple Daily ziet verschillende mogelijke oorzaken voor de rellen. De ene is een conflict tussen een groep migranten en de lokale gemeenschap. Dat zou tot een rel hebben geleid, toen ongeveer 300 dorpelingen winkels aan het plunderen sloegen en het politiebureau en andere overheidsgebouwen belegerden.

De Apple Daily zegt dat de rellen ook veroorzaakt kunnen zijn door ruzie over grond. De overheid zou de grond hebben onteigend van een aantal dorpelingen, die vonden dat ze daar niet genoeg geld voor kregen. Daarom gingen ze klagen bij het stadsbestuur. Maar hun protest werd beantwoord met kogels, aldus de krant.

Het Chinese Bureau voor Publieke Veiligheid heeft de rellen bevestigd, maar maakte geen melding van het aantal betogers, politieagenten of slachtoffers. De Chinese regering verklaarde dat de zaak „snel is afgehandeld”.