Onrust over olieprijs na sluiting olieveld BP in Alaska

Rotterdam. De toch al gespannen oliemarkten reageerden gisteren heftig op de bekendmaking door BP dat het bezig is een olieveld in Alaska te sluiten wegens ernstige technische problemen. Het gaat om het grootste olieveld in de VS met een dagproductie van 400.000 vaten olie. Dat is 8 procent van de totale dagelijkse Amerikaanse olieproductie. BP begon gisteren met het afsluiten van de olieproductie in Prudhoe Bay wegens ernstige corrosie en een klein lek in een transportpijpleiding. De oliemarkten werden door het nieuws van de Britse oliemaatschappij overrompeld. ”Het Miden-Oosten is een dreiging, maar Alaska is een echte verstoring”, zei een olieanalist in Singapore. Een analist in Tokio verklaarde dat 400.000 vaten heel veel is en dat een prijsexplosie van 10 dollar per vat mogelijk is. De olieprijzen schoten gisteren met meer dan 1 dollar per vat omhoog.