Moeders nemen meer zorgdagen dan vaders

Voorburg. Negen van de tien moeders en de helft van de vaders zorgen op vaste doordeweekse dagen voor hun kinderen. Ruim 1,3 miljoen vrouwen en meer dan 600.000 mannen plannen zorgdagen in, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van kinderopvang wanneer ze aan het werk zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar waren er 1,4 miljoen huishoudens met kinderen van twaalf jaar of jonger. Zes van de tien gezinnen maken geen gebruik van kinderopvang, bleek eerder dit jaar ook al uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij hebben arbeid en zorg zodanig georganiseerd dat een van hen - meestal de moeder - voor de kinderen zorgt als de ander aan het werk is. Twee van de tien gezinnen maken volgens het CBS gebruik van onbetaalde opvang door familie en vrienden.