‘Liever niet bij een bank’

Waar gaat die 200 euro aan investering precies naartoe?

„Ik ben bezig om samen met een vriendin een bureau in opvoedingsondersteuning voor ouders op te zetten. Daarbij moet ook een vrijetijdsclub voor autistische kinderen komen. Dat doe ik naast mijn fulltime baan, maar het is mijn droom om er op een gegeven moment meer tijd in te kunnen steken. We moeten nu investeren in dingen als folders, spelmateriaal en goede computers. Ik ga daar liever niet voor naar een bank. Mijn spaargeld gaat er de laatste maanden aan op.”

Het wordt geen vrijwilligersclub?

„Nee, al vind ik het belangrijk om iets goeds te doen. Dit is een uit de hand gelopen hobby. We zullen er geen miljonair van worden, maar we hebben berekend dat we er uiteindelijk aan gaan verdienen. Misschien dat we over tien jaar echt van kunnen leven.”

Hoe regel je de financiële zaken met je partner?

„We hebben een gezamenlijke rekening en daar storten we iedere maand een bedrag op. We wonen nog niet zo lang in ons huis en willen verbouwen. Al die kosten splitsen we. De kosten voor mijn bedrijfje betaal ik zelf. We gaan bewust een samenlevingscontract afsluiten, zodat mijn vriend niet voor de kosten opdraait als het onverhoopt geen succes wordt. Ik vind het belangrijk om dat soort zaken goed te regelen. Daarom heb ik ook een rechtsbijstandsverzekering genomen. Die is al van pas gekomen: ik werd een tijdje geleden aangereden door iemand die niet verzekerd was. Daar had ik gelukkig financieel geen omkijken naar.”

Wat is dat extraatje?

„Dat is voor een jaarlijks weekendje weg met vriendinnen. Op deze manier komt het er tenminste van. 15 euro is makkelijk te missen. De vorige keer zijn we in België geweest. Grote reizen maak ik niet, mijn vriend houdt niet van vakanties. We geven dat geld liever uit aan sociale contacten. We gaan niet eens veel naar de kroeg, het geld gaat op aan lekker eten en barbecues.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven