Kritiek op EU-plan voor hulpgeld

Rotterdam. Hulporganisaties en ontvangende landen hebben kritiek geuit op een plan van de Europese Unie om arme landen financiële hulp te geven in ruil voor medewerking aan het indammen van migratie en de bestrijding van terrorisme. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren. Volgens de organisaties gebruikt Brussel zijn financiële macht om arme landen onder druk te zetten. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zou in juli een idee hebben goedgekeurd om extra geld te geven aan landen die ”good governance” aantonen. Volgens EU-functionarissen wordt er nog over overlegd. De hulporganisaties noemen dit overleg een schijnvertoning, omdat maatschappelijke organisaties uit de EU en Afrika geen inbreng hebben. Volgens hen kan de EU niet bepalen hoe een land moet worden bestuurd, zonder rekening te houden met historie en cultuur.

Meer informatie via: www.acp-programming.eu