Israël wil Libanees plan zien

De Israëlische premier Olmert heeft vandaag voorzichtig positief gereageerd op het Libanese plan om 15.000 soldaten in het zuiden van het land te stationeren.

Olmert sprak van „een interessante eerste stap die we zorgvuldig zullen bestuderen”. De premier heeft er vanaf het begin van de strijd in Libanon voor gepleit dat het Libanese leger de controle in zuidelijk Libanon overneemt van de fundamentalistisch-shi’itische beweging Hezbollah.

Olmert hield nadrukkelijk een slag om de arm, omdat hij niet bereid is tot een staakt-het-vuren en terugtrekking uit Libanon voor de aankomst van een multinationale macht. Israël verwacht niet dat het Libanese leger in staat is Hezbollah tegen te houden. Libanon eist het onverwijlde vertrek van de Israëlische eenheden uit het zuiden. Voor Libanon is de tekst van de eerste VN-resolutie niet aanvaardbaar, omdat dit ontbreekt.

Israël bereidt intussen uitbreiding van het grondoffensief voor om een einde te maken aan de voortdurende beschietingen van Israëlische steden en dorpen langs de grens met Libanon. Hezbollah heeft ruim 3.300 katjoesja-raketten op Israël afgevuurd. De druk vanuit de bevolking, de Knesset en de media om daar een einde aan te maken wordt steeds groter.

Minister van Defensie Peretz en het leger willen het gebied tot en met de rivier de Litani, inclusief Tyrus, bezetten en doelen boven deze rivier aanvallen. Tyrus lag gisteren in het middelpunt van zware gevechten en luchtaanvallen. In zuidoostelijk Libanon werd onophoudelijk gevochten. Israëlische artillerie bestookt dag en nacht dorpen in het grensgebied.

hoofdartikel:pagina 7