Interim-regering Somalië weg, binnen week nieuw kabinet

President Abdullahi Yusuf van Somalië heeft alle resterende ministers in de Somalische interim-regering ontslagen. Alleen premier Ali Mohammed Gedi blijft aan. Hij moet binnen een week een nieuw, 31 leden tellend kabinet vormen. Dit heeft Yusuf gisteren medegedeeld tijdens een toespraak voor het parlement in Baidoa. Zijn speech werd op veel Somalische radiozenders uitgezonden.

De afgelopen twee weken desintegreerde Gedi’s kabinet in rap tempo. In totaal traden veertig ministers en onderministers uit de 103 leden tellende regeringsploeg. De Somalische regering heeft buiten haar vestigingsplaats Baidoa feitelijk geen macht sinds milities van de Islamitische Rechtbanken de macht grepen in de hoofdstad Mogadishu en zuidelijke delen van het land.

De ministers stapten op uit onvrede over het machteloze optreden tegen de milities. Ook waren ze boos over het uitstel van vredesonderhandelingen met de rechtbankmilities. De milities trokken de afspraak voor deze gesprekken in, nadat troepen uit buurland Ethiopië de machteloze interim-regering te hulp waren geschoten.

Zondag spraken de parlementsvoorzitter, de premier en de president af om hun onderlinge verschillen te laten rusten. Dit akkoord kwam tot stand na onderhandelingen van de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Seyoum Mesfin. Volgens president Yusuf zal de nieuwe, kleinere interim-regering daadkrachtiger kunnen optreden.

„Vanaf nu zal de premier een kabinet samenstellen van intellectuelen. Zij zouden ervaren moeten zijn in het besturen van een regering en in Somalische zaken. Binnen een half jaar moeten we de controle hebben over geheel Somalië”, aldus Yusuf. „Wees niet boos als je geen minister wordt, want hij [Gedi] kan er slechts 31 benoemen.”

(Reuters, AP)