‘Ik was net een agent’

Sylvia Smulders deed mee met een proef van Triple-P.

Het werkt. ‘De sfeer wordt prettiger. Het is weer gezellig met zijn drieën.’

Sylvia Smulders uit Den Bosch had een jaar geleden het gevoel dat ze alleen nog maar aan het mopperen was op haar dochter Kim (nu bijna dertien) en zoon Sander (8). Ze was drie jaar eerder gescheiden en moest als alleenstaande moeder haar leven opnieuw opbouwen, de scheiding verwerken en haar kinderen opvoeden.

„Ik voelde me net een politieagent. Voortdurend was ik bezig die twee uit elkaar te houden. Het is een neerwaartse spiraal want door mijn gemopper gingen de kinderen extra vervelend doen.”

Bij de Jeugd-GGZ kreeg ze het aanbod mee te doen met een proef met het Triple P-programma. Het leek haar wel wat. „Vooral omdat het niet een programma is dat voor mij bepaalt hoe ik me moet gedragen als moeder. Je krijgt tips en je kijkt zelf wat werkt.”

Ze is consequenter geworden, zegt ze. Ze geeft een voorbeeld. „De kinderen kijken naar een programma op de televisie en mijn dochter gaat zappen. Dan waarschuw ik haar duidelijk: ‘Als je niet stopt gaat de tv uit.’

Natuurlijk ging ze de eerste paar keer door. Kinderen verkennen nu eenmaal de grenzen. En dus ging de tv een half uur uit. Mijn dochter stopte uiteindelijk het vervelende gedrag.”

Een ander voorbeeld: „De kinderen zijn in de kamer en ik ben aan het koken. Ze maken ruzie. Ik ga erbij zitten en vraag wat er aan de hand is. Dan leg ik uit dat het zo niet kan. Ik vraag of ze zelf een oplossing hebben voor als het weer gebeurt. ‘Dan ga ik wel naar boven’, zegt mijn dochter. Na tien minuten gebeurt het weer. ‘Ga maar even naar boven’, zeg ik dan. ‘Ja, maar ik deed niks’, roept mijn dochter. ‘Nee’, zeg ik dan, ‘je hebt aangeboden om naar boven te gaan, doe dat nu maar even’.”

Je moet zelf uitvinden wat werkt en wat niet. „Bij mijn zoon werkt het om hem even apart te zetten als hij zich vervelend gedraagt. Hij moet dan drie minuten stil zitten op een stoel. Tot de eierwekker gaat.

Hij is hyperactief, dus het is hartstikke lastig voor hem. Maar als hij er eerder afspringt gaan de drie minuten weer opnieuw in. Bij mijn dochter werkt dat niet, het is voor haar geen straf om even op een stoel te zitten.”

„Mijn dochter, die heel introvert is, werd gepest op school. Ik wilde daarover met haar praten om samen te kijken hoe het beter kan gaan. Ze vindt dat dat erg moeilijk. Ik heb toen gezegd. ‘Als je uit school komt, drinken we wat en daarna nemen we de schooldag door. Als het goed gaat, krijg je over twee weken een armbandje. Dan volgen er twee weken dat je zelf naar mij toe moet komen om de dag te bespreken. Als dat goed gaat, krijg je een kettinkje bij het armbandje.’

Het werkte als een trein. En na een paar weken merkte ze dat het leuk is om de dag door te nemen en te praten over wat er is gebeurd.”

„De Triple P methode is heel intensief”, zegt Syliva Smulders. „Vooral in het begin. Maar je merkt dat de sfeer in huis veel prettiger wordt, dat het weer gezellig is met z’n drieën. Dat is de beloning. Mijn dochter zei: ‘Mam, je bent strenger geworden, maar je bent nog wel steeds lief’.”

    • Sheila Kamerman