Hogere cultuur mag weer

Jongeren staan ver af van schilderkunst en klassieke muziek.

Bevrijd ze uit de groeps-cultuur en leer ze ‘individueel kiezen’, bepleit de nieuwe directeur van het Cultureel Jongeren Paspoort.

Jongeren staan ver af van kunst. Het CJP wil daar weer verandering in brengen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Walter Groenen (38) is sinds begin deze maand directeur van het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Groenen, eerder zakelijk leider van het International Film Festival Rotterdam, wil de oude traditie van de CJP- kortingspas weer herstellen.

Amsterdamse instellingen van ‘hogere cultuur’, zoals het Concertgebouw en de Stadsschouwburg, riepen in 1961 het CJP in het leven om ‘de verloedering van de naoorlogse jeugd tegen te gaan’. De kortingspas moest de drempel naar musea en toneelvoorstellingen verlagen.

Inmiddels krijgen 225.000 scholieren vanaf de vierde klas een CJP-pas met kortingsbonnen bij het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Jaarlijks kopen bovendien 75.000 jongeren voor vijftien euro los een CJP. De 300.000 CJP-houders kunnen behalve bij concertzalen of theaters inmiddels ook met de pas terecht bij het circus, een zorgverzekeraar of bepaalde kledingwinkels. Ze kunnen er zelfs cd’s mee kopen.

Wat moet er veranderen aan de mogelijkheden die het CJP jongeren biedt?

„Het cultuurbegrip is in de loop der jaren erg opgerekt. Oorspronkelijk was de CJP-pas bedoeld voor de hogere culturele instellingen. Dat je de pas inmiddels veel breder kunt gebruiken, komt doordat de subsidie in 1996 werd stopgezet. CJP moest een aantrekkelijk product leveren om zelfstandig te kunnen voortbestaan. Mijn doel is om die traditionele banden met instellingen van hogere cultuur weer aan te gaan halen. Relaties met veel musea zijn verslapt.”

Wat heeft CJP grote kunstinstellingen te bieden?

„Ons kapitaal bestaat uit een bestand van 300.000 jongeren met CJP. Alle musea willen die groep aan zich binden. Bovendien beschikken wij over veel expertise op het gebied van jongeren en kunst. Concrete namen van instellingen waarmee we gaan samenwerken kan ik nog niet noemen; we moeten die gesprekken nog aangaan.”

Welke ideeën gaat u ze voorleggen?

„Ik vind het belangrijk dat jongeren in kunst individuele keuzes leren maken. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren zich ver af voelen staan van klassieke muziek of schilderkunst. Intussen vinden ze graffiti of tekenen wel leuk. Muziek maken is ook een populaire hobby. Er is dus wel primaire belangstelling. Ik hoop dat jongeren die kloof met traditionele kunsten leren overbruggen. Daarvoor moeten ze uit de groepscultuur komen. Met de expertise die CJP in huis heeft zouden we samen met deze instellingen op maat gesneden evenementen kunnen organiseren.”

Hoe bereik je individuele beleving via het CJP?

„CJP deelt bijvoorbeeld op Lowlands vouchers uit aan alle bezoekers: één voor museumbezoek en één voor theaterbezoek. Daardoor stimuleren we mensen individueel keuzes te maken voor hogere cultuur. Ook de eigen CJP-leden zullen deze vouchers krijgen. Verder hebben kun je je via ‘mytaste’ op de website van CJP individueel laten informeren over kunstvormen die jou specifiek interesseren. Maar uiteindelijk zijn het toch de docenten op school die jongeren liefde voor kunst moeten bijbrengen.”

Voor meer informatie over het Cultureel Jongeren Paspoort: www.cjp.nl

    • Laura van Baars