Google blijft profiteren van eigen sterke naam

Toen Yahoo vorige maand zijn resultaten over het tweede kwartaal bekendmaakte, kelderde zijn aandelenkoers, ondanks het feit dat de winst aan de verwachtingen voldeed. Waarom reageerde Wall Street zo negatief? Omdat Yahoo onthulde dat de introductie van een nieuw systeem, dat het bedrijf zou toestaan om advertenties naar geaffilieerde websites te distribueren, door toedoen van technische problemen vertraging zou oplopen.

Leg dat eens naast de recente aankondiging van Google dat het inhoud en advertenties voor MTV en XM Satellite Radio gaat verspreiden. Deze twee overeenkomsten onderstrepen een van de belangrijkste concurrentievoordelen van Google ten opzichte van naaste rivaal Yahoo. Google heeft een robuust netwerk van miljoenen geaffilieerde websites, die zoekresultaten en advertenties doorgeven die de zoekmachine heeft verkocht. De sites zijn loyaal aan Google omdat het systeem makkelijk en betrouwbaar is, en de zoekmachine ze 70 dollarcent laat houden van iedere dollar verkochte advertentieruimte. Google ontleent nu ongeveer de helft van zijn totale inkomsten aan dit soort ‘doorgeplaatste’ advertenties.

De overeenkomsten met MTV en XM Satellite Radio illustreren hoe Google zijn bestaande netwerk kan gebruiken om de omzetgroei op te drijven. Voor MTV zal Google in de testfase aan 200 websites online video met ‘ingebedde’ advertenties leveren.

Als het experiment succesvol is, wil Google soortgelijke overeenkomsten sluiten met andere inhoudleveranciers. In het geval van XM Satellite Radio zal Google fungeren als een soort makelaar die de beschikbare advertentieruimte gaat verkopen aan grote en kleine adverteerders.

Google verandert dus langzaam in een distributeur van programma’s en advertenties aan geaffilieerden, hetgeen doet denken aan de rol van de grote televisiezenders in hun hoogtijdagen. Dankzij zijn sterke merknaam heeft Google een prima uitgangspositie om te profiteren van nieuwe mogelijkheden binnen diverse mediaplatforms.

David Vise

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • David Vise