Geweld van bende São Paulo

De Braziliaanse deelstaat São Paulo is gisteren opnieuw getroffen door een golf van geweld. Bij het ministerie van Justitie ontplofte een zwaar explosief; met machinegeweren en molotovcocktails werden aanslagen gepleegd op drie politiebureaus en 32 banken en pinautomaten; en vijftien stadsbussen gingen in vlammen op. De in totaal 78 gewapende aanvallen zijn waarschijnlijk het werk van leden van de criminele gevangenisbende Primeiro Comando da Capital (PCC).

De politie doodde twee verdachten en arresteerde er twaalf. Een bewaker en vier omstanders raakten gewond. Voor de komende dagen hebben de autoriteiten de waakzaamheid opgevoerd.

In mei vond ook een serie gecoördineerde aanvallen plaats van de PCC. In en buiten São Paulo’s overvolle gevangenissen werden politieagenten en cipiers het slachtoffer van beschietingen en gijzelingen. De stad raakte enkele dagen verlamd, nadat stadsbussen in brand werden gestoken.

De PCC besloot destijds tot de aanval uit woede over de overplaatsing naar een streng beveiligde gevangenis van enkele van haar leiders. De politie sloeg hard terug. In totaal vielen in mei bijna 200 doden, de meesten onder PCC-leden. Midden juli volgden opnieuw ruim 120 aanslagen, waarbij zeven doden vielen.

Het huidige geweld zou een reactie zijn op de weigering van justitie gevangenen verlof te gunnen voor de Braziliaanse viering van vaderdag, zondag.

(AP, Reuters)