gevonden foto

gevonden foto Annelies Kuiper: Wat is het toch dat mensen andere mensen graag willen bespieden of betrappen? In dit geval valt er niet veel te betrappen, wel te bespieden: een foto van iemand die een foto maakt. Een paparazzofotograaf zou een telelens hebben gebruikt en zo het onderwerp dichterbij hebben gehaald. Dan was het helemaal niet spannend geweest, tenzij het prins Claus zou zijn of een andere beroemdheid die familiekiekjes aan het schieten was. Nu het geen beroemdheid is, heeft de foto toch spanning in zich, juist door die afstand. Want wij weten dat de fotograferende mens op de foto, de fotograaf en ons niet ziet. Net als in je jeugd: ik zie ik zie wat jij niet ziet... Rein Jelle Terpstra: Die fotograferende jongen aan de voorkant van het huis was helemaal niet zo belangrijk voor de fotograaf. Hij stond nu eenmaal in beeld en roepen dat hij uit beeld moest gaan is ook weer zo lullig. Dat putje, dat semifolkloristische putje, dáár was het de fotograaf om te doen, bloemen er omheen en goed in het midden, zoals het hoort. Kunstenaar Rein Jelle Terpstra heeft een archief van 40.000 amateurfoto’s, voornamelijk gevonden op rommelmarkten. Hier een zomerkiekje uit dat archief. Samen met fotoredacteur Annelies Kuiper becommentarieert hij de beelden.

Annelies Kuiper: Wat is het toch dat mensen andere mensen graag willen bespieden of betrappen? In dit geval valt er niet veel te betrappen, wel te bespieden: een foto van iemand die een foto maakt. Een paparazzofotograaf zou een telelens hebben gebruikt en zo het onderwerp dichterbij hebben gehaald. Dan was het helemaal niet spannend geweest, tenzij het prins Claus zou zijn of een andere beroemdheid die familiekiekjes aan het schieten was. Nu het geen beroemdheid is, heeft de foto toch spanning in zich, juist door die afstand. Want wij weten dat de fotograferende mens op de foto, de fotograaf en ons niet ziet. Net als in je jeugd: ik zie ik zie wat jij niet ziet...

Rein Jelle Terpstra: Die fotograferende jongen aan de voorkant van het huis was helemaal niet zo belangrijk voor de fotograaf. Hij stond nu eenmaal in beeld en roepen dat hij uit beeld moest gaan is ook weer zo lullig. Dat putje, dat semifolkloristische putje, dáár was het de fotograaf om te doen, bloemen er omheen en goed in het midden, zoals het hoort.