Extern onderzoek naar ongeluk trap Utrecht

Het stadsbestuur van Utrecht vermoedt dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de trap die zondagavond is ingestort tijdens een muziekfestival in de stad. Dat heeft loco-burgemeester Rinda den Besten gisteren gezegd op een persconferentie over het ongeval. Bij het ongeluk, waarbij de trap in zijn geheel loskwam van de kademuur, zijn twintig mensen zo gewond geraakt dat ze naar het ziekenhuis moesten. Een van hen verblijft nog in kritieke toestand in het UMC Utrecht.

De gemeente Utrecht laat een extern onderzoek instellen naar het ongeval. In juni heeft de gemeente een vergunning afgegeven aan de Stichting Zomer, die het muziekfestival organiseerde. In die vergunning staat, onder punt 9, dat de organisatie moet zorgen voor voldoende beveiligingsmedewerkers, in verband met het grote aantal bezoekers dat verwacht wordt. Die medewerkers dienen „te worden opgesteld bij de trappen naar de werf voor de Winkel van Sinkel en bij de ingang naar de werf vanaf de Ganzenmarkt en met elkaar in contact te staan”. Ze moeten opletten, staat in de vergunning, dat er niet te veel mensen tegelijk naar de werven zullen gaan.

Of de beveiliging naar behoren gefunctioneerd heeft, wordt nu onderzocht. Loco-burgemeester Rinda den Besten zei dat de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid.

De politie van de Regio Utrecht is een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeluk begonnen. Burgemeester Annie Brouwer zei gisteren dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Raad voor de Nationale Veiligheid zich ook al bij de gemeente gemeld hebben. De gemeente zal zelf ook een extern en onafhankelijk onderzoek laten doen. „We willen voorkomen dat het ‘zwartepieten’ wordt”, zei Brouwer.