Erwtensoep met gevulde tomaat

Voor 4 personen:1 middelgrote zoete ui, gesnipperd1 klein teen knoflook, fijngehaktklein stukje boter1 liter kippenbouillontakje verse tijm 500 gram diepvries doperwten2 ijsblokjeszeezout en versgemalen witte peperschepje suiker, desgewenst2 grote tomaten, circa 250 gram totaalgewicht100 gram zachte kaas als Boursinolijfolie voor het bestrijken

Er zijn weinig groentesoorten uit de diepvries die net zo lekker of soms zelfs lekkerder dan verse zijn. Voor mij is er maar een soort en dat is de doperwt. Verse doperwten gaan na het oogsten snel achteruit (al na een paar uur). Mensen zonder moestuinen zullen merken dat doperwten die op het juiste moment geoogst en ingevroren zijn, het dichtst bij vers geplukte in de buurt komen.

Verhit een stukje boter in een middelgrote pan op een laag tot matig vuur. Schep er de ui en knoflook door en laat circa 10 minuten zachtjes fruiten tot ze gaar maar niet bruin zijn.

Giet er de kippenbouillon bij en voeg het takje tijm toe. Laat 10 minuten sudderen. Voeg de doperwten toe en laat een paar minuten koken tot ze net warm zijn. Verwijder het takje tijm. Schep de doperwten met een schuimspaan in een blender. Voeg de blokje ijs toe om de heldergroene kleur te behouden en draai tot een puree. Giet er de kippenbouillon bij en draai weer tot de puree nog gladder is. Passeer de gepureerde soep door een roerzeef of zeef boven de pan. Breng op smaak met zout en peper en desgewenst wat suiker. Verwarm de soep op een laag vuur, maar laat hem niet koken.

Doe de tomaten in een kom, giet er kokend water over en laat circa 1 minuut staan. Giet ze af en laat schrikken onder de koude kraan. Verwijder het vel. Snijd de tomaten in de lengte doormidden en verwijder al het zaad en de zaadlijsten. Vul de uitgeholde tomaten met de zachte kaas. Dep de tomaten zo droog mogelijk met keukenpapier. Schik de tomaten met de bolle kant boven (kaaskant onder) in een ovenschaal. Bestrijk ze met olijfolie. Leg er het deksel op en zet 10 tot 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Schik de tomaten met de bolle kant boven in het midden van soepborden. Schep er de erwtensoep voorzichtig omheen, zodat de tomaten nog zichtbaar blijven.

Kim Maclean

Morgen: gegratineerde aardappels.

    • Kim Maclean