Een boulevard met allure, maar zonder schoonheid

De Rotterdamse Coolsingel heeft geen Hollandse uitstraling.

Vroeger was alles er beter.

‘Supertrots’ is Peter Bierens op de Rotterdamse Coolsingel. En ook op de rest van de stad, gezien de opdruk op zijn feloranje shirt: ‘Rotterdam. Anno 1340’ – het jaar waarin Rotterdam stadsrechten kreeg. Over de vraag of Coolsingel op het monopolybord moet blijven, hoeft de joviale Rotterdammer niet lang na te denken. „Als je de Coolsingel eraf haalt, kun je heel Rotterdam wel van het bord halen.”

En zo is het, anno 2006. Je hoeft niet van de stad te houden om in te zien wat voor centrale functie de singel voor Rotterdam heeft. Het is een belangrijke verkeersader door de stad, met ruimte om vlot van noord tot zuid het centrum te doorklieven. Naast de verkeersbaan zijn brede trottoirs, en een rij flinke kantoor- en winkelpanden, zoals het enorme Beurs/WTC-complex en de Bijenkorf. Rondom de straat is het winkelgebied, met de Lijnbaan en de Beurstraverse, de ‘Koopgoot’ die tunnelend de Coolsingel kruist. De monumentale gebouwen van het stadhuis en het hoofdpostkantoor, een gebouw vol opmerkelijke ornamenten als stierenkoppen en slakken, maken een grootse uitstraling compleet.

Een vergelijking met de Ramblas in Barcelona of een Parijse boulevard ligt voor de hand. Hollands is het zeker niet.

Minpunt is dat de Coolsingel niet de mooiste straat is. De architectuur van de gebouwen valt tegen en is grauw geworden van de uitlaatgassen. „Door de gesloten fronten van glas en steen is de straat ook niet meer zo leefbaar als vroeger,” zegt Bierens. Op de trottoirs zijn wel wat fastfoodstalletjes, en er is een enkel café, maar die noden meer tot doorlopen dan aangenaam verpozen.

Het ‘vroeger’ van Bierens is de Coolsingel van voor de oorlog, toen jongelui in ‘café-restaurant annex dancing Pschorr’ Josephine Baker zagen optreden en op een van onder aangelichte dansvloer de charleston dansten. Pschorr opende in 1924, twee jaar nadat de demping van de singel voltooid was, en lag tussen cultuurpaleizen als de concertzaal De Doelen en de Tivoli Schouwburg. Dat was de Coolsingel zoals het stadsbestuur voor ogen moet hebben gehad toen het tot demping besloot: een brede boulevard met een bruisend dag- en nachtleven. Een boulevard die nu niet helemaal meer bestaat.

Deze zomer reist nrc.next langs alle straten van Monopoly.Welke stad moet op het bord? Praat mee op nrc.nl/monopoly

    • Arjan Terpstra