Dichters op de TT Assen

De TT motorraces in Assen, afgelopen juni Foto Reuters Finland's Mika Kallio takes the lead in the first lap of the Dutch TT 125 cc motorcycling race in Assen, the Netherlands, June 24, 2006. REUTERS/Paul Vreeker (NETHERLANDS) REUTERS

De gemeente Assen en haar stadsdichter Erik Harteveld trommelden dit jaar vijfentwintig noordelijke dichters op en vroegen hen naar de motorrace TT in Assen te gaan. Resultaat wordt de volgend jaar te verschijnen bundel TT en poëzie.

„Dichters houden niet van motorsport en motorrijders houden niet van gedichten”, grinnikt Harteveld. „Het leek me dus wel spannend om de twee bij elkaar te brengen. Bovendien zaten er grote-stadsdichters bij, die zijn wel gewend om over benzine te schrijven.”

„Volgens mij was ik als eerste weg”, zucht de Groningse dichter Daniël Dee. „Qua sfeer was het wel te vergelijken met een muziekfestival, al die rondhossende boeren met veel bier op. Maar er was geen goede muziek, alleen maar heel veel herrie.”

Schrijver, dichter en performer Stefan Nieuwenhuis is vaker naar de TT geweest. „Je staat langs de kant en je hebt geen idee wie er voorop rijdt, omdat ze allemaal rondjes rijden. Maar ik vind de mensen die daar rondlopen echt te gek. Wat me opviel: hoe groter de motormannen zijn, hoe harder ze hun liefje omklemmen.”

Ook dichter en vertaler Willem Groenewegen was gefascineerd door het spektakel om de motoren heen. „Het was een enorm machogebeuren, veel te oude mannen floten naar veel te jonge meisjes. Mannen die er al zesentwintig jaar komen en ieder jaar een patch kopen voor op hun motorpak. Daar staan ze dan, vol kleurige patches, hun jack hangt open en hun buik hangt eruit. Maar ja, ze hebben wel het pak aan van hun held.”

In zijn gedicht laat Willem Groenewegen de jonge meisjes dromen van motorhelden zonder pens en natuurlijk zonder al die patches op hun pak.

samenzwerende tienermeisjes in bikini boven

een opblaasbadje als toverketel brouwen zich

een motorrijder voor hen alleen, bedenken

het ideale strakke leren pak, leren armen, leren

handen die hen in de armen nemen zullen zoals

de rijder de motor omklemt, schaamrood op de wangen

om hun heimelijk verlangen naar motorman

merel boers

TT en poëzieDe dichtbundel komt in mei 2007 uit bij Uitgeverij Passage.

    • Merel Boers