Dekker stopt door valpartij als renner

Een paar maanden eerder dan gepland heeft wielrenner Erik Dekker (35) zijn actieve loopbaan beëindigd. De renner van de Rabobankploeg maakte dat gisteren bekend in Zwolle. Dekker viel in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk, op Nederlands grondgebied. Die val speelde een belangrijke rol bij zijn besluit om per direct te stoppen.

Dekker speldt nog twee keer een startnummer op: vanavond bij een criterium in Emmen, en op 4 november bij een wedstrijd op Curaçao, een jaarlijks uitje voor een groot deel van het peloton aan het einde van het wielerseizoen. Dekker gaat bij de Raboploeg verder als ploegleider. „De eerste weken en maanden ga ik meelopen en-kijken om me voor te bereiden op volgend jaar. Daardoor hoop ik volgend jaar beter te kunnen functioneren.”

Dekker merkte na een paar dagen dat hij niet meer de ‘spirit’ kon opbrengen om te knokken voor een rentree in het peloton. „Ik wilde de strijd niet meer aangaan. Ik was bang om te vallen, had geen motivatie. Ik had ervoor kunnen kiezen om achteraan te gaan rijden in het peloton, maar dat was ook niks geweest. Dat zou ik ook niet hebben verdiend na al die jaren.” Een zware val heeft voor renners vaak ingrijpende gevolgen. Zo betekende een val in de Tour van 1994, tijdens een massasprint, het einde van de Fransman Laurent Jalabert als sprinter.

In 2007 zou Dekker landgenoot Joop Zoetemelk opvolgen als een van de ploegleiders van Rabo. Directeur Theo de Rooy van de Raboploeg zei gisteren dat de 35-jarige Drent volgend seizoen vooral met de renners van het ProTour-team aan de slag gaat.

(ANP).