Courgette fase 1

Met de eerste courgettes uit de moestuin van mijn schoonouders ben ik nog oprecht blij. Ik gril ze, ik bak ze, ik maak courgettesalade, courgettequiche, courgettegratin en courgettesoep, ik vul ze met lamsgehakt, tonijn, geitenkaas en met een mengsel van broodkruim en Parmigiano. Courgettes zijn heerlijk. Courgettes zijn de kip onder de groenten, zo veelzijdig.

Dan komt fase twee, waarin ik mezelf moet vermanen dat de kindertjes in de derde wereld dolblij zouden zijn als ze elke dag courgette te eten kregen en ik naarstig mijn kookbibliotheek raadpleeg op zoek naar courgette-inspiratie. Hé, een frittata met courgette en munt, wat een goed idee. En kijk, geblancheerde courgettelinten zijn prachtig verpakkingsmateriaal voor barbecuevis.

Onvermijdelijk brengt het einde van de zomer fase drie, het moment waarop de courgettes van de voordeur direct via de achterdeur naar de schuur verdwijnen. Waar de meeste van hen, dankzij de koele, donkere conservering, tergend langzaam doodgaan. Soms, in een oprisping van schuldgevoel, probeer ik er een te reanimeren in weer een nieuwe variant courgettesoep, om te constateren dat vruchtgroenten tijdens de versterving door meerdere stadia van toenemende zompigheid gaan.

Ik zit middenin fase één. Kom maar door met die groene jongens, schoonmama. Ik probeer haar ervan te overtuigen dat kleine courgettes veel lekkerder zijn dan grote. Ze hebben meer smaak en missen de bitterheid die echt grote exemplaren kunnen hebben. Ze zijn ook steviger en verliezen minder vocht bij het bakken. Mijn schoonmoeder plukt ze nu voor me als ze zo’n vijftien centimeter lang zijn. Maar courgettes hebben een onstuitbare groeikracht – ze kunnen in twee dagen tijd tien keer zo groot worden, dus af en toe zit er toch nog zo’n grote bij. Die gaan in mijn befaamde courgettesoep met dragon en room; op www.nrc.nl/kokenetc vind je het recept. Onderstaand bijgerecht voor drie tot vier personen is het lekkerst met kleintjes, maar kan eventueel ook met grotere courgettes in halve plakjes.

Morgen gaan we courgettebloemen vullen. Heb jij nog leuke ideeën voor fase twee?

2 el olijfolie

4 kleine courgettes, in plakjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

½ eetlepel venkelzaad

2 eetlepels blanke rozijnen

Zet een koekenpan op hoog vuur en verhit hierin de olijfolie. Doe de helft van de courgette in de pan en laat omscheppend twee minuten bakken. Voeg dan de rest van de courgette toe en strooi er wat zout over. Blijf af en toe omscheppen en bak de groente nog drie tot vier minuten.

Voeg de knoflook, venkelzaad en rozijnen toe en bak deze 2 minuten mee. Maak het gerecht op smaak met zout en versgemalen peper. In plaats van venkelzaad kun je de fijngehakte naaldjes van twee takjes rozemarijn toevoegen. Ook lekker: twee eetlepels geroosterde pijnboompitten erdoor.

Weet jij wat ik met 5 courgettes, kilo’s rijpe tomaten en een mud sperziebonen per week moet? Stuur recepten naar www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil