Churchill mag niet roken

De Britse oorlogsleider Winston Churchill heeft gisteren postuum een zware nederlaag geleden in Schotland. Inspecteurs voor de volksgezondheid in Edinburgh dreigden een theater te sluiten als de acteur Mel Smith, die Churchill speelt in een toneelstuk, een sigaar zou opsteken. De sigaar is het handelsmerk van de befaamde premier.

Zeer tegen zijn zin legde Smith zich hierbij neer, om de theaterdirectie niet in moeilijkheden te brengen. In het script van het stuk ‘Allegiance’, dat handelt over een ontmoeting tussen Churchill en de Ierse nationalist Michael Collins in 1921, biedt Churchill Collins een sigaar aan. Daarna steekt hij er een op. Smith haalde gisteren wel zijn aansteker te voorschijn maar gooide die daarna met sigaar en al op de tafel.

„Hebben deze mensen enig zelfrespect”, zo citeert het dagblad The Times een woedende Smith vanmorgen. „Roken vormt de grondslag van het begrip dat hij [Churchill, red.] en Collins voor elkaar hebben. Adolf Hitler zou hiervan hebben genoten, want die wilde bij het eten nooit rokers om zich heen hebben.”

Sinds maart dit jaar zijn er strenge wetten in Schotland van kracht tegen het roken in openbare gelegenheden. In Engeland worden die pas volgend jaar ingevoerd. Bovendien is er daar sprake van dat roken op het toneel nog wel zal zijn toegestaan, zoals dat ook in New York het geval is.

Smith had aanvankelijk gesuggereerd dat hij de regels aan zijn laars zou lappen. De inspectie voor de volksgezondheid had de eigenaar van het theater echter een boete van 1.000 pond in het vooruitzicht gesteld. Bovendien dreigde ze zijn vergunning voorgoed in te trekken.

William Burdett Coutts, de artistiek directeur van het theater Assembly Rooms, verklaarde: „Ik ben helemaal voor een rookverbod in bars, maar het is absurd om een rookverbod op te leggen aan acteurs die een persoon uit de geschiedenis uitbeelden die rookte.”