Bush, Blair en de vrede

De vredesplannen van Bush en Blair veroorzaken keer op keer nieuwe terreur.

Kijk naar deze willekeurige dag in het Midden-Oosten.

Illustratie Milo Milo

Terwijl ik de afgelopen week in Beiroet aandachtig luisterde naar George W. Bush en Tony Blair, vielen de Israëlische bommen overal om ons heen naar beneden.

Ik begon me een beetje zorgen te maken dat hun enthousiaste plannen voor mijn vrijheid en de democratie in het Midden-Oosten steeds meer in de war geschopt werden door oorlogen, privé-milities, terreurgolven en ineenstortende samenlevingen. En toen ik erachter kwam dat de Amerikaanse ministers ermee instemden om te helpen het Libanese leger te trainen, werd ik echt bezorgd.

In plaats van vrije, democratische samenlevingen te bevorderen, zijn Bush en Blair behulpzaam bij de totstandkoming van nieuwe mislukte staten, narcostaten, op milities gebaseerde ministaatjes en vrijhavens voor terreur.

Kijk naar één willekeurige dag de afgelopen week, donderdag 3 augustus, in Afghanistan, Irak, Palestina en Libanon, de vier landen waar de Anglo-Amerikaanse alliantie militaire kracht en diplomatiek spierballenvertoon heeft ingezet om een nieuwe orde af te dwingen:

In Washington waarschuwt de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten een Senaatscommissie dat het sektarische geweld in Irak, met name in Bagdad, zo ernstig is geworden dat heel Irak het gevaar loopt af te glijden in een burgeroorlog. Twee bommen exploderen die dag in een voetbalstadion in Bagdad, waarbij twaalf mensen het leven verliezen.

In Palestina vallen Israëlische troepen opnieuw het zuiden van Gaza binnen. Zeven Palestijnen komen om. In een maand heeft Israël minstens 158 Palestijnen gedood.

In Afghanistan laat een zelfmoordterrorist zijn auto ontploffen, waardoor 21 burgers omkomen. Enkele uren later worden vier NAVO-soldaten gedood en raken tien anderen gewond bij twee aanslagen.

In Libanon voeren Israëliërs een grondinvasie uit en nemen Libanese doelen onder vuur, terwijl Hezbollah met raketten Israëlische steden belaagt.

Op deze derde augustus benadrukte Blair in Londen het thema dat hij en Bush de hele afgelopen week hebben aangeprezen: de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zich verplicht tot het strijden voor een ‘visie voor het Midden-Oosten, gebaseerd op democratie, vrijheid en de rechtsstaat’. De staatsvorm in de genoemde vier landen moet inderdaad veranderen. De nalatenschap van krijgsheren, privé-milities, criminaliteit, en wreed machtsmisbruik maakte van deze landen, of delen daarvan, abnormale samenlevingen. Toch lijkt het Anglo-Amerikaanse beleid in Afghanistan, Irak, Palestina en Libanon slechts nieuwe vormen van geweld en massaal lijden voort te brengen.

Méér Anglo-Amerikaanse plannen om méér Arabische legers te trainen maken het probleem waarschijnlijk alleen maar erger. Waarom kunnen we niet gewoon afspreken om alle VN-resoluties tegelijkertijd te implementeren, zowel in Israël als in de Arabische landen, zodat de legitimiteit van regeringen wordt hersteld en de behoefte aan etnische milities, rakettenoorlogen en buitenlandse invasiemachten wordt geëlimineerd?

Rami G. Khouri is journalist bij de in Beiroet gevestigde krant de Daily Star. © Rami G. Khouri / Agence Global

    • Rami G. Khouri