Boekwinst Heineken op verkoop vastgoed

Bierbrouwer Heineken verkoopt de grond en de gebouwen van zijn brouwerij in het Spaanse Sevilla. Met de verkoop behaalt Heineken een boekwinst van 329 miljoen euro, bijna de helft van de jaarwinst van vorig jaar.

De boekwinst na belastingen komt uit op 279 miljoen euro en wordt in het tweede halfjaar van 2006 geboekt, zo maakte de brouwer gisteren bekend.

Heineken heeft de grond en de gebouwen in het centrum van Sevilla niet meer nodig, omdat het concern een nieuwe brouwerij even buiten de Zuid-Spaanse stad bouwt. De nieuwe brouwerij, die in 2008 klaar is, krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van minimaal 4 miljoen hectoliter, tegen 3,5 miljoen hectoliter nu. Heineken verlaat zijn huidige fabrieksterrein, dat 150.000 vierkante meter groot is, in maart 2008.

Heineken gebruikt een deel van de verkoopsom om de lening voor een nieuwe brouwerij net buiten Sevilla af te lossen. Het concern liet twee jaar geleden weten in totaal 320 miljoen euro te investeren in de nieuwe brouwerij.

Koper van het terrein is projectontwikkelaar Viviendas Ciudad de Sevilla, dat onderdeel is van Grupo Urvasco.