Blotevoetenjongen ramde met een stok op een leeg blik verf

‘Neem je fietsbel mee’, stond er op de goeiige flyer. ROOD, de jeugdafdeling van de SP, had bedacht dat ze op elke eerste maandag van de maand, tijdens het luchtalarm, met toeters en bellen lawaai gingen maken tegen het vluchtelingenbeleid. Nu lijken mij die paar minuten per maand net het slechtste moment om een lawaai-actie te voeren, omdat die wordt overstemd door, inderdaad, het luchtalarm.

Maar daar ga ik niet flauw over doen, want de drie studenten die gisteren bij elkaar waren gekomen op de Westermarkt in Amsterdam waren natuurlijk wel helden. Ze keken verschrikt toen ik met mijn bloknootje aankwam, want ze hadden, zoals zij dat zeiden, nog geen persbericht naar buiten gegooid. Daardoor was er bijna niemand, dus overwogen ze om de actie af te gelasten. „We kunnen vragen of de taxichauffeurs meetoeteren”, zei een van de drie actievoerders. Ik twijfelde eraan of de taxichauffeurs op de standplaats erg begaan waren met de verscherping van het vluchtelingenbeleid. De enige jongen van het drietal, die op zijn blote voeten liep en zijn hand gezellig op het stuur van mijn fiets had gelegd, zei: „Nee, dan heb je drie mensen en allemaal toeterende taxichauffeurs. Dat is raar.”

Het alarm begon te loeien. Snel gingen de drie klaarstaan, met spandoek. De meisjes bliezen op fluitjes, Blotevoetenjongen ramde met een stok op een leeg blik verf. Na de actie kwam mijn cultheldin Anja Meulenbelt langs en maakte een foto voor haar weblog. Ik herkende haar pas toen ze weer weg was, en was daar nogal kapot van. Daar ging mijn kans om La Meulenbelt om een handtekening met permanente stift op mijn arm te vragen.

Blotevoetenjongen vertelde dat hij al lang in politiek geïnteresseerd was. „Sinds mijn geboorte.” Maar hij was pas in november iets met die interesse gaan doen. Hij had alle partijprogramma’s gelezen en was bij de SP uitgekomen. Op blote voeten liep hij sinds een maand. En als er glas in kwam? vroeg ik. „Dan trek je dat uit je voet”, zei hij. Daadkrachtig. Ik voorzag ineens een gouden toekomst voor het socialisme.

    • Aaf Brandt Corstius