Bier uit glas van ijs

Bij acht graden onder nul een biertje drinken.

De Ice Bar is vooral een attractie, in het rijtje Madame Tussaud’s, Jantje’s Verjaardag en de Wallen.

Marilyn Monroe in ijsvorm in de Ice bar, een knipoog naar de film Some like it hot. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 03-08-2006 Persintroductie van het 'nieuwe' Heineken Extra Cold Bier in de alllereerste Ice Bar XTRACOLD Amsterdam aan de Amstel 194. Het bier is normaal Heineken bier dat bevroren wordt getapt.. In de ice bar staat tijdens de opening een uit ijs vervaardigd beeld dat lijkt op Marylin Monroe, maar heeft het hoofd van Koningin Beatrix. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Dat treft, een enorme plensbui onderweg naar de eerste Nederlandse Ice Bar. Met druipende haren en doorweekte spijkerbroek maar aangesloten bij de menigte die zich in de lounge aan de Amstel heeft verzameld en nu vooral uit zakenpartners en pers bestaat. De officiële opening – waarbij zowel Jan des Bouvrie, Gert Jan Dröge als Jantje Smit zullen komen opdraven – vindt pas plaats over een maand, de komende weken wordt er proefgedraaid.

De muren zijn rood, de dresscode is blond. Boven de bar hangen vier lampen in de vorm van ijsblokjes, die steeds van kleur veranderen. Barbarella-achtige promotiemeisjes in zilveren catsuits gaan rond met stukjes asperge, de bartenders zweten vanonder hun Siberische bontmutsen. Ook initiatiefnemers Wilfred Hunsel en Robert van Duuren lopen er rond. Als de Ice Bar hier aanslaat, willen ze uitbreiden naar de rest van Europa. Nu al zijn er Ice Bars in Londen, Tokio, Milaan en Parijs. Al benadrukken Hunsel en Van Duuren dat hun concept bestond vóór de eerste Ice Bar geopend werd. „IJs is gewoon hot”, vatten ze het samen. Van Duuren viel het op in China en Japan, waar hij zaken doet. „Mensen kopen daar ijsglazen voor een feestje zoals wij kaas en worst in huis halen.”

Of het regenachtige Hollandse klimaat een belemmering zal vormen voor de klandizie? Wilfred Hunsel denkt van niet. „De Ice Bar is voor alle jaargetijden. Je moet het meer zien als een attractie. Zulke strenge winters hebben we niet meer in Nederland, dus de keren dat je zo’n hoeveelheid ijs bij elkaar ziet, zijn zeldzaam.”

En inderdaad, een bezoek aan de Ice Bar is een belevenis. De wanden zijn opgetrokken uit transparante bakstenen van ijs. Een berenkop steekt eruit naar voren, boven een open haard – van ijs. Uit de luidsprekers klinkt Ice, Ice Baby van Vanilla Ice. De temperatuur is acht graden onder nul, maar door flink te ademen met een groep mensen stijgt die drie graden. Een nieuwe vondst van Heineken is het bier dat, in glazen van ijs, op een temperatuur van nul graden geserveerd wordt. Heineken Extra Cold heet het. Links van de bar staat een ijssculptuur van Marilyn Monroe, een knipoog naar de film Some like it hot.

Een bezoek gaat straks 15 euro kosten – een cocktail in een glas van ijs is bij de prijs inbegrepen – en duurt niet langer dan een half uur. Gasten doen er echter goed aan om langer dan een kwartier te blijven, weet Van Duuren. „Pas na 17 of 18 minuten is je lichaam geacclimatiseerd. Een snelle temperatuurwisseling nekt je meer dan als je je lichaam de kans geeft om aan de temperatuur te wennen.”

Met kippenvel onder de half bevroren spijkerbroek toch weer terug naar het warme gedeelte, waar vandaag alleen Heineken wordt geschonken, maar straks ook thee en warme chocolademelk met slagroom (snert ontbreekt op het menu). Eppo Vogel van Inaxi Holland, verantwoordelijk voor de sculpturen, vertelt dat hij met de komst van de Ice Bar een grootse toekomst weggelegd ziet voor ijs. „Omdat het smelt als mensen het aanraken, moet je het continu bijwerken. Voor ons dus een doorlopende bron van inkomsten. Elke drie maanden gaat de bar eruit voor een nieuw thema, twee keer per jaar vervangen we het hele ding.”

De wisselende thema’s moeten ervoor zorgen dat de bar ook stamgasten krijgt. Het overige publiek zal voor een groot deel uit toeristen bestaan. „Het moet wel een hot spot zijn, maar niet iets waar je alleen maar komt om te zien en gezien te worden”, zegt Van Duuren. Een streng deurbeleid zal hij niet voeren en het ziet er dan ook naar uit dat de Ice Bar als attractie zal worden opgenomen in het rijtje Madame Tussaud’s, Jantje’s Verjaardag en de Wallen: je gaat er vooral naartoe om het een keer gezien te hebben. Als lollige afsluiter van een dronkenmansavond of, pragmatischer, als welkome afwisseling bij een hittegolf.

Maar die is, helaas voor de uitbaters, net weer afgelopen. Wie een paar uur na de persbijeenkomst langs de bar loopt, ziet de treurige aanblik van half gesmolten Amsterdammertjes in regenplassen in de goot. Denk aan juffrouw Scholten, die is vandaag gesmolten, helemaal gesmolten, op de Dam.

Voor meer informatie zie www.amsterdamicebar.com

    • Maartje Duin