Beppen op de bank met burgemeester Brouwer

De tijd dat je alleen om te lachen even langs de tv-uitzending van je lokale omroep zapte, is voorbij. Niet zo heel lang geleden betekende lokale televisie een slecht uitgelicht studiootje waar een hakkelende presentator met een bloemstuk op tafel in de streektaal zat te ploeteren.

De regionale zenders zijn inmiddels stuk voor stuk geprofessionaliseerd. Uitzendingen doen wat presentatie betreft vaak niet onder voor wat Hilversum te bieden heeft. En wat meer is, ik kan ze sinds kort allemaal zien (behalve omroep Zeeland) met mijn digitale kabelabonnement.

Gisteren keek ik natuurlijk naar RTV Utrecht in verband met het ongeluk met de trap tijdens het concert zondag in het centrum van die stad. U Vandaag, zoals het nieuwsprogramma van deze omroep heet, heeft het uiterlijk van een talkshow. Twee vrouwelijke presentatoren bespreken het belangrijkste nieuws vanaf een rode bank. Misschien vanuit de gedachte dat dit nauwer aansluit bij de kijker, die immers meestal ook op de bank zit te kijken.

Gisteravond besteedde U Vandaag, zoals te verwachten, veel aandacht aan de trap, een gebeurtenis die lokaal bijzonder veel ophef veroorzaakt. Veel beelden die op het NOS-Journaal al te zien waren, bleken van de Utrechtse omroep afkomstig.

Maar U Vandaag had meer. Meer duikers in het water. Meer ontsteltenis. Meer ooggetuigen, met soms schokkende verslagen over de verwondingen die ze gezien hadden bij de slachtoffers van de ingestorte trap. Er was een apart filmpje gemaakt bij een constructiedeskundige die staande op zijn eigen trap uitlegde hoe dat zat met de draagkracht van trappen. Zijn conclusie luidde: als het goed is kan een trap wel 750 kilo per vierkante meter dragen. Misschien was de rest van de constructie wel niet in orde, opperde de deskundige.

Gisteren was het trapnieuws in de fase gekomen van het zoeken naar schuldigen. In dat kader zat ook de Utrechtse burgemeester Brouwer op de rode bank. Ook zij toonde zich hevig ontsteld. Toen de presentatoren haar het oordeel van een letselschadeadvocaat voorlegden, namelijk dat de gemeente verantwoordelijk was voor het ongeluk, wimpelde zij dit af met de opmerking dat „we niet moeten gaan zitten zwartepieten”.

Om van alle vragen af te zijn kondigde Brouwer alvast een extern onderzoek aan. Hier bemoeilijkte het format van deze nieuwsshow een journalistieke aanpak. Brouwer werd niet als verantwoordelijke gezagsdrager stevig aan de tand wordt gevoeld. Een bank nodigt toch meer uit tot gemoedelijk beppen met de burgemeester.

Daarna was er nog tijd voor een lichter onderwerp. Het volgende item ging over polsstokvérspringen onder het motto „Klapschaats onder de polstokken zorgt voor klapper in Polsbroekerdam”. Dit ging over een nieuw type polsstokken waarmee de Utrechters de Friese fierljeppers de baas willen worden. Humor ten slotte bij het weerbericht. Dit werd gepresenteerd vanuit een frietkraam met een friturende weerman die zo de boodschap bracht dat „de zomer er niets meer van bakt”.

Utrecht blijft ondertussen in de ban van het trapincident. De website van RTV Utrecht is overbelast. Voor vandaag werden extra uitzendingen aangekondigd.

    • Frank Vermeulen