Arrestaties bij ABN in Vietnam

Vier werknemers van ABN Amro in Vietnam zijn aangehouden in verband met een juridische strijd rondom vermeende fouten bij handel in buitenlandse valuta’s. De vier, allen Vietnamezen, worden verdacht van illegaal handelen in de valuta’s. Een van hen zit al ruim drie maanden vast. In Vietnam mogen arrestanten maximaal zestien maanden worden vastgehouden zonder formele aanklacht.

De zaak kwam aan het rollen toen de Vietnamese staatsbank Industrial and Commercial Bank of Vietnam (Incombank) een civiele rechtszaak aanspande tegen ABN Amro. Incombank claimt 5,4 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) van ABN Amro, omdat het speculatieve handel zou hebben verricht op verzoek van een medewerker van Incombank. Die is in maart gearresteerd. Volgens Incombank had ABN Amro de transactie niet mogen uitvoeren, omdat de Incom-medewerker niet tot transacties in vreemde valuta’s gerechtigd was.

In Vietnam wordt het toebrengen van financiële schade aan staatsbedrijven beschouwd als een zwaar crimineel vergrijp. Incombank is een van de vier grote staatsbanken in Vietnam.

ABN Amro wilde vanmorgen via een woordvoerder in Hongkong niet reageren op „civiele rechtszaken die voor de rechter zijn”. In de ogen van de bank gaat het om een geldige en afgehandelde transactie. Bij ABN Amro Vietnam, dat zich voornamelijk bezighoudt met marktgerelateerde activiteiten zoals valutahandel, werken ongeveer dertig mensen.

De zakenkrant Financial Times, die het verhaal vandaag publiceerde, meldt dat andere buitenlandse banken in Vietnam gealarmeerd hebben gereageerd op het voorval. De voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in het land zei bezorgd te zijn over „de criminalisering van normale, civiele zakentransacties”. Behalve ABN Amro voeren ook andere internationale banken valutatransacties uit met Vietnamese staatsbanken.