Albanese partij blokkeert wegen in Macedonië

Boze aanhangers van de Democratische Unie voor Integratie (BDI), de grootste partij van de Albanese minderheid in Macedonië, zijn gisteren begonnen met het blokkeren van wegen in het noorden en westen van Macedonië. Ze zijn kwaad omdat hun partij geen deel gaat uitmaken van de nieuwe coalitieregering van het land.

Die nieuwe regering, die vrijdag wordt gepresenteerd, wordt geleid door Nikola Gruevski, leider van de rechts-nationalistische partij VMRO-DPMNE en grote winnaar van de parlementsverkiezingen van 5 juli. Hij gaat een coalitie aan met de Democratische Partij van Albanezen (PDSh), de kleinere van de twee partijen van de Albanese minderheid. De PDSh krijgt in het nieuwe kabinet een vice-premier, vier ministers (die van Cultuur,Gezondheidszorg, Milieu en Onderwijs) en vier onderministers.

De PDSh verloor flink bij de verkiezingen van 5 juli; ze bleef steken op elf zetels in het parlement, terwijl de BDI er achttien veroverde. Ideologisch staat de PDSh dichter bij de VMRO dan de BDI, die voortkomt uit het vroegere ‘bevrijdingsleger’ dat vijf jaar geleden een oorlog ontketende tegen de toenmalige – door de VMRO geleide – regering. De VMRO regeerde toen al met de PDSh.

Dat Gruevski’s keus van een Albanese partner op de PDSh is gevallen, heeft de BDI tot woede gebracht. Zij had al haar ideologische standpunten verlaten om in aanmerking te komen voor een coalitie met de VMRO. Zij wil nu een week lang protesteren met betogingen, wegblokkades en burgerlijke ongehoorzaamheid en begon gisteren met de blokkade van een aantal belangrijke wegen.

Volgens de BDI negeert Gruevski de wil van de Albanese kiezers. BDI-leiders hebben Gruevski's keus „belachelijk” genoemd „Als de premier het pad van de Europese integratie op wil moet hij de partij opnemen die de meeste Albanese stemmen heeft gekregen”, aldus gisteren Bekir Nexhiri, een van de leiders van de BDI. De nieuwe regering heeft volgens BDI-kopstukken „geen legitimiteit”. BDI-woordvoerder Ermira Mehmeti zei gisteren zelfs dat Gruevski „ons terugbrengt naar het Macedonië van voor 2002, toen de staat de Albanezen negeerde”. In 2002 werden veel bepalingen van het akkoord van Ohrid, dat een jaar eerder een eind maakte aan de oorlog, uitgevoerd.

(AP, BBC)