7 redenen om naar buiten te gaan

1 Uit eten met IENS

O Mundo (Hotel De Wereld)

5 Mei Plein 1, WageningenTelefoon (0317) 460 444Keuken open 12.00-16.00, 17.30-21.30, gem. prijs 3-gangen : € 30,00Categorie: Hip & trendy, Mediterraans

Vanwege het roemruchte verleden doet de naam Hotel De Wereld bij menigeen een bel rinkelen. Het restaurant is duidelijk modern, al vinden sommigen dat ongepast voor de plek waar de Duitse bezetter op 5 mei de capitulatie tekende. Pure, intense smaken en prachtige opgemaakte borden is het uitgangspunt van de chef-kok. Een gepekelde rundermuis gaat de competitie aan met ingelegde Ierse zalm met tomaten-antiboise.

goed | Heerlijk gegeten, maar over de bediening was ik niet zo tevreden. Pas bij het hoofdgerecht werd gevraagd of wij er iets bij wilden drinken. Al met al is het echter zeker de moeite waard om terug te komen, want het eten verdient een ster.

(17-05-2006 B.B. te Almere)

goed | Het restaurant is gelegen in een fraai gerestaureerd pand. De jonge brigade is gastvrij en serveert de sierlijke gerechten op mooi serviesgoed. Minpunten: De menukaart is moeilijk leesbaar en op de bank zit je lager dan je tafelgenoot tegenover je.

(19-10-2005 P.H.)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TENTOONSTELLING

This is America. Visies op de Amerikaanse droom

Utrecht: Centraal Museum.T/m 8 okt, dinsdag t/m zondag 12.00-17.00u, vrijdag 12.00-21.00u. Inl: www.centraalmuseum.nl

In This is America schetsen zeventien hedendaagse kunstenaars uit West-Europa en Noord-Amerika hun persoonlijke beeld van de Verenigde Staten als dominante natie op het gebied van media en massacultuur. De geselecteerde kunstenaars laten zien wat het hedendaagse Amerika nu voor hen betekent, na 9/11 en de oorlog in Irak. Tijdens de tentoonstelling zijn er ook lezingen, debatten en muziek in het Centraal Museum en een filmprogramma in ’t Hoogt.

3 RONDWANDELING

Verborgen Klanken

Noordwijk-Binnen: voor het Gemeentehuis. Aanvang: 19.00u. Kaarten: 10 euro. Aanmelden: 071-3613073 & info.vandermeer@libris.nl. Inl: www.kunstklank.nl

Elke dinsdagavond in augustus is er de kunstzinnig-historische rondwandeling Verborgen Klanken met voorstellingen op geheime, meestal niet voor publiek toegankelijke, locaties. Vanavond verzorgt het ensemble Luna en Alta Mar een Spaanse avond met zang, dans en gitaar. Te horen zijn traditionele flamenco (Fandangos, Tangos, Alegrías), maar ook eigen composities, eigentijdse arrangementen en choreografieën. Na afloop is er een drankje in Café Thomas.

4 FILM

Nobody Knows

Den Haag: Filmhuis, 17.00 & 19.30u. Rotterdam: Lantaren/Venster, 19.15u. Inl: www.bios.nl

Niemand weet waarheen. Vier kinderen heeft de onvolwassen moeder uit Nobody Knows achtergelaten, tussen peuter- en puberleeftijd. Hoe kan die moeder haar kinderen vergeten? Maar hoe kan ook de huisbaas vergeten zijn dat er een jonge vrouw in zijn appartementencomplex is komen wonen? De oudste is misschien twaalf en nu moeten ze voor zichzelf zorgen. De Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda baseerde zich op een geruchtmakende zaak uit 1988.

Een van de verlaten kinderen

5 TENTOONSTELLING

Marc Quinn. Recent Sculpture

Groningen: Groninger Museum. T/m 27 aug, di t/m zo 10.00-17.00u. Inl: www.groningermuseum.nl

In Recent Sculpture is Marc Quinns worsteling met het mechanisme van de shock goed te zien. Met Self (1991), een afgietsel van Quinns hoofd, dat hij maakte door tijdens enkele weken bijna vijf liter bloed uit zijn lijf te tappen, in een mal te gieten en in te vriezen, werd hij beroemd. Zijn werk in het Groninger Museum heeft iets tragisch, maar ook iets sereens met beelden van gemutileerde mensen en bronzen van dierenvlees.

Kate Moss als Sphinx, Marc Quinn

6 OPENLUCHTTHEATER

Theater het Amsterdamse Bos: De goede mens van Sezuan

Amsterdamse Bos: Openluchttheater. Tijd: 21.30u. De entree voor de voorstelling is minimaal 5 euro p.p., na afloop ‘in de pet van de acteurs’ te voldoen. Inl: www.bostheater.nl

Drie goden komen naar Sezuan om uit te zoeken of er nog een goed mens bestaat. Zo niet, dan wordt de stad verwoest. Na lang zoeken vinden ze het hoertje Shen Te, die geen nee kan zeggen. Ze is bereid hun onderdak voor de nacht te geven. De goden belonen haar met een grote som geld en geven haar de opdracht goed voor zichzelf te zorgen en goed te blijven doen voor anderen. Dan beginnen de problemen voor Shen Te pas echt.

7 FILM

Once Upon a Time in America

Amsterdam: Filmmuseum. Tijd: 19.30u. Inl: 020-5891400 & www.filmmuseum.nl

In het kader van het retrospectief rond Robert De Niro toont het Filmmuseum de klassieker Once Upon a Time in America. Sergio Leones zwanenzang is episch meesterwerk over de criminele carrière van twee joodse straatschoffies (Robert De Niro, James Woods), beginnend in het New York van de depressiejaren. Muziek van maestro Morricone, bijrol van een jonge Jennifer Connelly. Regie: Sergio Leone, 1984, VS/Italië, 229 min.