7 redenen om binnen te blijven

Ben je nog gelukkig in je huis, of wordt het tijd om naar iets anders uit te kijken? Foto Dirk-Jan Visser © Dirk-Jan Visser poppenhuis voor rubriek 'Geld telt' Visser, Dirk-Jan

1 Keuzes maken

Stay or go

www.stayorgo.nl

In de zomer denk je nog eens na over het leven. En als dat niet vanzelf gaat, zijn er altijd nog de internettestjes. Piekeren over een ander huis is eenvoudig uit te besteden aan de website stay or go, van het gelijknamige SBS-televisieprogramma. Wel zo makkelijk. „Je twijfelt. Blijven? Gaan? In je hoofd heb je de afweging al vaker gemaakt”, zegt de site. Zo is het maar net. Na een minuut of twintig langs hip vormgegeven vragenlijsten weet je of je nog gelukkig genoeg bent in je huis, of dat het tijd wordt naar iets anders uit te kijken. Heb je net door middel van omslachtig slepen van abstracte criteria aangegeven hoe tevreden je bent met je badkamer (functioneel ja, maar stijlvol nee), kun je vervolgens hetzelfde doen met de keuken. Toch maar even doorzetten. Een foto van Bertram Beerbaum, ‘Stay deskundige’, verschijnt op het scherm. Ik heb „een overtuigd Stay”, vertelt hij stralend glimlachend. „Je huis weerspiegelt je persoonlijkheid en je hebt het precies naar jouw smaak ingericht.” Dat is waardevolle informatie uit onverdachte hoek: de site wordt gesponsord door onder meer Bouwfonds Hypotheken. (GV)

2 film

Red planet

Veronica, 20.30-22.35u.

Hollywood is zo’n beetje de enige die nog in leven op Mars geloofd. De Amerikaanse filmindustrie probeert ons er op gezette tijden van te overtuigen. In 2000 nog met Red Planet, al was het ‘leven’ toen van een robot. Een astronautenteam wordt naar Mars gestuurd, omdat de automatisch aangestuurde aanplant van algen niet goed verloopt. Eenmaal neergestort op Mars krijgen ze ruzie met hun losgeslagen robot.

3 film

Downtown

RTL7, 20.30-22.15u.

Jonge, onervaren politieagent Alex Kearney werkt in een rijke buitenwijk van Philadelphia. Als hij een belangrijke zakenman aanrijdt, wordt zijn verhaal over het ongeluk niet geloofd. Hij wordt overgeplaatst naar het meest gevaarlijke en criminele gedeelte van de stad. Hier moet hij een team vormen met een pessimistische en door de straat geharde eenling. Samen moeten zij een netwerk van autodieven zien op te rollen.

4 documentaire

Karels keuze

Ned.1, 23.15-0.05u.

In de serie documentaires die indruk hebben gemaakt op presentator Karel van de Graaf deze week: Die Kinder sind tot. Danielle J. liet haar twee kinderen van twee en drie jaar dagenlang alleen in huis achter tot ze uiteindelijk stierven van uitdroging. Het zorgde voor grote beroering in Duitsland. Filmmaakster Aelrun Goette probeert te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ze zocht Danielle in de gevangenis op.

5 Site-seeing

Actuele geschiedenis online

www.anno.nl

Geschiedenis is niet alleen iets uit stoffige schoolboeken. Geschiedenis is ook te vinden op deze toegankelijke website. Wees niet bang voor langdradige verhandelingen; de stukjes op de site zijn kort, begrijpelijk én actueel. Want hoe zat dat ook alweer met Libanon? Hebben daar niet al eerder blauwhelmen de vrede proberen te bewaren? De onderwerpen hebben lang niet allemaal een zwaar soortelijk gewicht. Zo kan je een traantje wegpinken bij de tragische dood van Jack, de eerste olifant van dierentuin Artis. Met behulp van een heen en weer zoevende tijdsbalk kunnen de losse verhalen in een tijdsbeeld worden geplaatst. Wie wist bijvoorbeeld dat Carolus Clusius degene was die rond 1600 de tulp in Nederland introduceerde? Volgens de overlevering heeft een dief op een avond een aantal van zijn tulpenbollen gestolen en verkocht in wat we nu de Bollenstreek noemen. (MvdM)

Gestolen waar

6 computer

USB-geheugensticks

www.oooms.nl, 256Mb: 35 euro, 512Mb 60 euro en 1Gb voor 70 euro

Alsof de natuur uit je computer of laptop groeit. De USB-stick ontworpen door Guido Ooms is zo eenvoudig als een houten stokje. Echt hout, verzekert de man achter ontwerpbureau OOOMS mij (met net zoveel ‘o’-s als in het succesvolle ontwerplabel MOOOI). Natuurlijk hebben we inmiddels een overdaad aan minder en meer geslaagde USB-stickontwerpen langs zien komen. Tenslotte is het geheugenkaartje inmiddels net zo’n onmisbaar hulpstuk geworden als het cassettebandje of de diskette van voorheen. Maar de soberheid van het Ooms’ ontwerp overtreft vele plastic varianten. Het is zo’n ontwerp waarvan je denkt dat je het zelf ook had kunnen bedenken. En ja, ‘stick’ betekent letterlijk vertaald twijg of stuk hout, dus dat past mooi. Alleen wel oppassen dat je het twijgje van 1Gb niet in de haard gooit. Van Dale geeft ook brandhout als vertaling. (JvG)

Niet om op te bijten

7 Kunst

Knuffelzakken

Bin Bag Bear, op www.shayalkalay.com

Definieer een knuffel: ronde vormen, verend als je erin knijpt, zacht om tegen te leunen. Zo bekeken gaat dat ook op voor een vuilniszak, moet de Londense ontwerper Shay Alkalay hebben gedacht. Om het knuffelgehalte van vuilnis- en stofzuigerzakken te benadrukken, verzon hij zakken in de vorm van een beer. Alkalay vertelt op zijn website een verhaaltje dat hem inspireerde tot de knuffelbare zakken. Een vuilnisophaler in Londen dacht overal, dus ook in vuilniszakken, teddyberen te zien. Bij elke hoop ingepakt vuil die werd vermalen, gilde hij het uit: „Kijk die arme beer! Nee! Niet in de vernietiger!” Volgens Alkalay zien de mensen in Londen sindsdien in elke vuilniszak een teddybeer. Zelf ontdekte hij een beer in zijn stofzuiger: de stofzuigerzakkenknuffelbeer, dus. Onmogelijk om te gebruiken, en onuitstaanbaar door de muffe lucht. Maar wat lief. (OvD)

Knuffel met afval

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Jessica van Geel, Mees van der Made en Guus Valk

    • Guus Valk
    • Jessica van Geel
    • Mees van der Made
    • Met van Olga van Ditzhuijzen