Zwaargewonden bij ongeluk festival Utrecht

Gewonden werden gisteravond afgevoerd na het instorten van de trap in het centrum van Utrecht. Foto Gerard Til Foto Gerard Til Nederland, Utrecht , 06-08-2006 - Gewonden na instorten trap in centrum tijden muzikale botenparade. Recht in de boot ligt al minsten een half uur een zwaar gewonde. FOTO: Gerard Til, Utrecht OPDR NRC NEXT Til, Gerard

Het stadsbestuur van Utrecht vermoedt dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de trap die gisteravond om kwart voor tien is ingestort tijdens een muziekfestival in de stad.

Dat heeft loco-burgemeester Rinda den Besten vanmiddag gezgd op een persconferentie over het ongeval. Bij het ongeluk, waarbij de trap in zijn geheel loskwam van de kademuur, zijn twintig mensen zo gewond geraakt dat ze naar het ziekenhuis moesten. Een van hen verblijft ‘in kritieke toestand’ in het UMC Utrecht.

In juni heeft de gemeente een vergunning afgegeven aan de Stichting Zomer, die het muziekfestival organiseerde. In die vergunning staat, onder punt 9, dat de organisatie moet zorgen voor voldoende beveiligingsmedewerkers, in verband met het grote aantal bezoekers dat verwacht wordt. Die medewerkers dienen ‘te worden opgesteld bij de trappen naar de werf voor de Winkel van Sinkel en bij de ingang naar de werf vanaf de Ganzenmarkt en met elkaar in contact te staan’. Ze moeten opletten, staat in de vergunning, dat er niet te veel mensen tegelijk naar de werven zullen gaan. Of de beveiliging naar behoren gefunctioneerd heeft, wordt nu onderzocht. Loco-burgemeester Rinda den Besten zei dat de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid.

De politie van de Regio Utrecht is een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het ongeluk begonnen. Burgemeester Annie Brouwer zei vanmiddag dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Raad voor de Nationale Veiligheid zich ook al bij de gemeente gemeld hebben. De gemeente zal zelf ook een extern en onafhankelijk onderzoek laten doen. „We willen voorkomen dat het ‘zwartepieten’ wordt”, zei Brouwer.

Locoburgemeester Rinda den Besten, die gisteravond ter plaatse was, prees de rust en de behulpzaamheid van het publiek dat getuige was van het ongeluk. „Mensen hielpen elkaar. De hulpverleners konden hun werk goed doen.” Volgens Den Besten is er geen reden om aan te nemen dat de andere trappen in Utrecht moeten worden afgesloten. Die zijn van een andere constructie, aldus de locoburgemeester.

reportage: pagina 3