Zo min mogelijk

2 Pakhulpje. Omdat zelfs een rugzaktoerist er wel eens ongekreukt uit wil zien, maakte het bedrijf Eagle Creek de ‘Pack-it Folder’: je vouwt je T-shirts om een stevig stuk plastic dat je vervolgens in een soort etui verpakt. Het bespaard ruimte en zelfs na drie maanden kwamen er nog keurig gestreken kleren uit.

Niets is zo vervelend om na een lange vliegreis bij een bagageband te moeten wachten op je rugzak.

Dé oplossing: licht reizen. Dat betekent louter handbagage. Voordeel is ook dat je je bagage niet kwijt kan raken (gemiddeld komen 17,4 koffers op de duizend niet of niet op tijd aan) én dat je niet zoveel hoeft te sjouwen.

1Slim pakken. Het begint natuurlijk met slim pakken. Niemand heeft bij twee weken vakantie ook voor twee weken kleding nodig, zeker niet bij mooi weerbestemmingen. Al het goede komt dan in drieën: één T-shirt om te dragen, één om te wassen en één voor de zekerheid (dat ijsje dat te snel smolt). Idem voor ondergoed, en dan (voor vrouwen) een rokje, een jurkje en een broek. Dat zijn negen combinaties.

2Pakhulpje. Omdat zelfs een rugzaktoerist er wel eens ongekreukt uit wil zien, maakte het bedrijf Eagle Creek de ‘Pack-it Folder’: je vouwt je T-shirts om een stevig stuk plastic dat je vervolgens in een soort etui verpakt. Het bespaard ruimte en zelfs na drie maanden kwamen er nog keurig gestreken kleren uit.

3Een stop om een handwasje te kunnen maken. Je kunt gewoon je sokken in het afvoerputje stoppen om te voorkomen dat het water wegloopt. Maar weet jij wat er door dat putje is gegaan. Neem dus een stop mee op reis. Een stop ter grootte van een schoteltje pas waar ook ter wereld over afvoerputjes.

4Waslijn om ’s avonds kleren te laten drogen. Handig zijn speciale reiswaslijnen die bestaan uit twee elastieken waartussen de kleding geklemd kan worden. Een een elastische spin (snelbinder) met twee haken werkt ook goed. De volgende dag is de snelbinder weer een handig stuk touw om bijvoorbeeld een jas aan je rugzak vast te binden.

Voor meer inspiratie en tips zie onebag.com

    • Titia Ketelaar