Winst van Ten Cate met bijna eenderde omhoog

Koninklijke Ten Cate, producent van technisch textiel, heeft over het eerste halfjaar van 2006 de omzet en winst flink zien stijgen. De nettowinst van 19,4 miljoen euro lag 29 procent hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet kwam 13 procent hoger uit op bijna 400 miljoen euro.

De winststijging was onder meer te danken aan de verkoop van Plasticum, waar plastic producten als doppen, stoppen, kuipjes en containers voor tal van doeleinden worden gemaakt. Dat leverde een boekwinst van 3,3 miljoen euro op.

De hogere omzet was vooral te danken aan de overname, vorig jaar, van de Duitse onderneming Polyfelt. Die zorgde ervoor dat de omzet van de divisie Geosyntecs & Grass met 50 procent toenam tot 192 miljoen euro. Met Polyfelt is Ten Cate, vervaardiger van technisch textiel, waaronder kunstgrasvezels en brand- en kogelwerende materialen, wereldmarktleider geworden in de ‘geotextiele materialen’. Die worden gebruikt voor de versterking van damwanden, drainage en het tegengaan van erosie.

De divisie Aerospace, waar materialen worden gemaakt voor vliegtuigen, en de groeiende vraag op de markt van kogelwerend materiaal droegen bij aan betere operationele resultaten. Ten Cate zegt geen last te hebben van de vertraging bij de bouw de A380, de superjumbo van Airbus, en voorziet verdere groei van dit bedrijfsonderdeel. Ten Cate gaat daartoe 13 miljoen euro investeren in deze divisie.

Kunstgras blijft een punt van zorg voor Ten Cate. Het aantal activiteiten lag zowel in het eerste als tweede kwartaal van 2006 onder de verwachtingen door lagere groei in de VS en Europa. Desondanks blijft Ten Cate ervan uitgaan dat op termijn de vraag naar deze vezels fors zal toenemen. De onderneming heeft daarom haar capaciteit fors uitgebreid, maar tevens maatregelen genomen om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te drukken omdat de marges gedaald zijn.

Ten Cate maakt onlangs bekend dat het een High Tech Materials Park gaat bouwen in Nijverdal. Er komt onder meer een kenniscentrum waarin nieuwe materialen en processen worden ontwikkeld voor kleding en kunstgras.