Whisky of masseur

Was het de whisky, was het de masseur, waardoor twee Amerikaanse topsporters van hun voetstuk zijn gevallen? Minimaal vier glazen whisky en twee biertjes had wielrenner Floyd Landis gedronken, op de avond na zijn beruchte inzinking in de zestiende etappe van de Tour de France, en dus aan de vooravond van zijn wederopstanding de volgende dag. Dat vertelde hij aan The Wall Street Journal. Alcohol, zo wordt in sommige studies beweerd, kan leiden tot een verhoging van het testosterongehalte in het lichaam. En daarop is Landis betrapt. Ook de contra-expertise heeft uitgewezen, zo werd zaterdag bekendgemaakt, dat de urine van de wielrenner niet-lichaamseigen testosteron bevatte. Bij de Amerikaanse hardloper Justin Gatlin is eveneens een te hoge testosteronwaarde vastgesteld. De contra-expertise moet nog worden afgewacht, maar te vrezen valt dat het de 24-jarige olympisch en wereldkampioen op de 100 meter op een levenslange schorsing komt te staan – hij is een recidivist.

Maar, zei zijn coach tegen The Washington Post, het was de schuld van een masseur. Die heeft zalf met testosteron in de benen van Gatlin gewreven. De masseur, die dit alles ontkent, zou een wrok jegens de atleet koesteren. Hoe dan ook een les voor topsporters: laat geen rancuneuze masseurs aan je lichaam komen.

Nu zijn de ontkenningen of smoezen die topsporters gebruiken om onder hun straf uit te komen net zo oud als de dopingcontroles. Ze worden niet meer geloofd – ook niet als ze de waarheid spreken.

Of de testosteron Landis’ prestaties in de Tour de France nu heeft beïnvloed of niet – medici zijn daarover niet eenduidig – feit is dat de organisatie nu niets anders kan doen dan hem zijn eindoverwinning te ontnemen. Reglementen zijn er niet voor niets. De Amerikaan zal naar verwachting voor twee jaar worden geschorst en waarschijnlijk mag hij vier jaar niet meedoen aan de zogenoemde Pro Tour-wedstrijden, waaronder de klassiekers vallen. Weinig kans dus dat de 30-jarige Landis zijn wielerloopbaan nog een glansrijk vervolg kan geven.

Twee kopstukken zijn gepakt bij de controles; sportofficials zullen hierin het bewijs vinden dat de strijd tegen doping zonder aanzien des persoons wordt gevoerd. Het is de vraag of ze gelijk hebben – en of de reglementen niet aan herziening toe zijn. De internationale sportwereld zal zich moeten beraden op een minder rigide aanpak van het dopingvraagstuk, met de gezondheid van de sporter als uitgangspunt. Het voorstel van IOC-voorzitter Jacques Rogge om de wedstrijden minder zwaar te maken, is geen oplossing. De sporters zelf bepalen de grens. Het ligt niet voor de hand dat Gatlin geen doping zou hebben gebruikt als hij maar 90 meter zou hoeven hardlopen.

De slimme sporter weet doping zo te gebruiken dat hij bij controles niet wordt gepakt: maskering door de juiste dosering en planning. Het zijn de domkoppen die worden betrapt. Misschien wel omdat ze in verkeerde handen waren gevallen. Of slechte whisky hadden gedronken.